ЄЦБ відсоткові ставки не підвищує, зате знижує прогнози зростання економіки в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ відсоткові ставки не підвищує, зате знижує прогнози зростання економіки в Європі

Валюта
620
Європейський центральний банк залишив відсоткові ставки без змін - 1,5 відсотка. Глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше пояснює це сповільненням економічного зростання в Європі. Прогноз знижений з 1,9 до 1,6 відсотка.
Кожен виступ глави Європейського центрального банку Жана-Клода Тріше привертає підвищену увагу не тільки на біржах. Адже ЄЦБ - гарант стабільності євро. У своїй заяві 8 вересня Тріше обрушився з різкою критикою на уряди країн єврозони за недотримання ними ж затверджених правил фінансової дисципліни. Але й сам Жан-Клод Тріше піддається критиці, зокрема за купівлю державних облігацій країн з найбільшими боргами.
Тріше: "Наша оцінка економічної ситуації значно змінилася"
"Наша оцінка економічної ситуації значно змінилася" - ця фраза Тріше означає: прогноз економічного зростання в Європі знижений з 1,9 відсотка до 1,6. На майбутній рік ЄЦБ прогнозує 1,3 відсотка проти колишніх 1,7.
Звідси і збереження відсоткових ставок ЄЦБ на рівні 1,5 відсотка. Ще на початку червня ставки були підвищені, щоб пригальмувати інфляцію. Зараз, на початку вересня, навпаки, експерти висловлюються за зниження ставок, щоб підігріти кон'юнктуру. Жан-Клод Тріше обрав компромісний варіант.
Заклик дотримуватися правил
Жан-Клод Тріше Тріше впевнений, що якби уряди країн єврозони вчасно прислухалися до його умовлянь, то ніякої боргової кризи сьогодні не було б. Роками він закликав дотримуватися правил фінансової дисципліни. І що ж? Не тільки невиправні боржники, як Греція, а й Німеччина з Францією ставилися до цього з "дружнім нехтуванням".
Що робити? Упорядковувати бюджети. "Уряди всіх країн єврозони повинні проявити непохитну волю, щоб гарантувати фінансову стабільність єврозони", - закликав Тріше. Але яка ціна цих закликів, якщо уряд все тієї ж Греції не в змозі виконати умови ЄЦБ і МВФ? Під загрозою опинилася навіть виплата чергового траншу Греції.
Купівля ЄЦБ облігацій - розподіл ризиків на всі країни єврозони
Отже, ЄЦБ звинувачує політиків. Інвестори та експерти в свою чергу звинувачують ЄЦБ в тому, що він піддається політичному тиску. Зокрема, це скупка державних облігацій країн-боржників. На даний момент їх загальний обсяг оцінено в 129 мільярдів євро. Жан-Клод Тріше запевняє, що це необхідно для стабілізації ринків.
Критики, а серед них і такі імениті, як президент ФРН Крістіан Вульф (Christian Wulff), підкреслюють, що ЄЦБ забуває про своє головне завдання - бути гарантом стабільності євро. Купівля облігацій Греції, Португалії, Італії та Іспанії - це, на їхню думку, гра ва-банк. Якщо вдасться вивести їх з боргової ями - ЄЦБ виграв. Не вдасться - втрати будуть розподілені між усіма країнами Євросоюзу, які і є співвласниками ЄЦБ. Найбільший з них - Німеччина з 27 відсотками.
Кого рятує ЄЦБ?
Оскільки ЄЦБ скуповує облігації не безпосередньо у країн-боржників, а на вторинному ринку, тобто у банків, звучить і питання: кого рятує ЄЦБ? Бюджети країн-боржників чи банки?
Журнал Spiegel ще минулого року, коли ЄЦБ скупив грецьких облігацій на суму до 25 мільярдів євро, нагадував, що глава ЄЦБ - француз. А у кого в ту пору було найбільше грецьких облігацій на балансі? У французьких банків.
Саме французькі банки тримають або тримали найбільше облігацій Італії та Іспанії. Керівництво Європейського центробанку подібні інсинуації з обуренням відкидає. У жовтні цього року Жан-Клод Тріше йде у відставку. Його посаду обійме італієць Маріо Драгі.
Кристоф Хассельбах, Олександр Варкентін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас