НБУ: Скорочення ліквідності банків дозволило зменшити інфляційну динаміку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Скорочення ліквідності банків дозволило зменшити інфляційну динаміку

Казна та Політика
365
Скорочення ліквідності банків дозволило зменшити інфляційну динаміку, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ) з посиланням на главу центрального банку Сергія Арбузова.
"Зайві гроші в економіці в кінцевому підсумку призводять до подорожчання широкої номенклатури споживчих товарів. І саме кроки Нацбанку дали можливість скоротити інфляцію попиту. На поліпшення інфляційної ситуації працювала і стабільність курсу гривні", - цитується він в повідомленні.
Як повідомлялося, стиснення ліквідності банків наприкінці серпня – на початку вересня призвело до істотного зростання ставок на міжбанківському кредитному ринку та утримання курсу гривні до долара від ослаблення: окремі експерти припускають, що збереження такої ситуації призведе до зростання ставок на кредити та депозити в реальному секторі економіки.
У повідомленні нагадується, що другий місяць поспіль спостерігається істотне зниження загального рівня споживчих цін в Україні: у липні зафіксовано зменшення індексу споживчих цін на 1,3%, а в серпні - ще на 0,4%. Інфляція в річному вимірі за підсумками серпня скоротилася до 8,9%.
"Безумовно, зниження рівня споживчих цін у певною мірою зумовлено і сезонним фактором врожаю. У той же час, наші розрахунки доводять, що найбільше здешевлення продуктів харчування сприяли узгоджені дії Нацбанку і уряду України. Нацбанк, зі свого боку, забезпечив зниження інфляційного тиску від надлишкової ліквідності, яка існувала в банківській системі", - сказано в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас