Республіканці відкрили "полювання" на Бернанке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Республіканці відкрили "полювання" на Бернанке

Казна та Політика
503
Деякі кандидати в президенти США від Республіканської партії зробили критику голови ради керуючих Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке важливим елементом своєї передвиборної кампанії, пише The Wall Street Journal.
На цьому тижні в рамках передвиборних дебатів Мітт Ромні (екс-губернатор штату Массачусетс) і Ньют Гінгріч (колишній спікер Палати представників Конгресу США) дуже негативно висловилися про результати роботи глави американського ЦБ. Раніше з аналогічними ремарками виступали конгресмени Мішель Бахманн і Рон Пол, а також губернатор Техасу Рік Перрі.
Особливо непопулярна ФРС і її керівництво у популістського "Руху чаювання" (інакше званого "Чайною партією", від англ. Tea Party Movement, назва якого є відсиланням до подій Бостонського "чаювання" 1773) - радикального крила республіканців, яке відіграє велику роль у висуненні кандидата в президенти.
Ставлення республіканців до Бернанке почало погіршуватися ще в 2008 році, коли ЦБ США допоміг врятувати декілька фінкомпаній від краху. Неприйняття політики ФРС стало виражатися набагато яскравіше з минулого року, після оголошення про $600-мільярдну програму викупу US Treasuries (QE2, від англ. Quantitative easing - кількісне пом'якшення), метою якої було зниження довгострокових процентних ставок і загальне поліпшення умов фінансування.
На думку критиків Бернанке, його політика, включаючи програму QE2 і обіцянку утримувати низькі короткострокові ставки до середини 2013 року, послаблює долар і неминуче призведе до стрибка інфляції.
"Думаю, він був найнебезпечнішим і владолюбним главою за всю історію ФРС, його дії будуть мати дуже негативний вплив на інфляцію", - стверджує Гінгріч.
І він, і М.Ромні заявили, що замінять Бернанке, якщо стануть президентами. А Р.Пол (член Палати представників від штату Техас) запропонував повністю скасувати ФРС.
Бернанке ніяк не відреагував на заяви республіканців, зроблені в запалі передвиборної боротьби. У своєму виступі в четвер він підтвердив, що керівництво Федерального резерву як і раніше розглядає нетрадиційні варіанти підтримки відновлення напередодні засідання 20-21 вересня.
Багато більш консервативних республіканців вважають, що нападки на Бернанке і його колег виходять за межі розумної критики. Наприклад, економіст Гарварду Грегорі Менке, який консультує М.Ромні з питань економіки, стверджує, що робота Бернанке в ФРС недооцінена.
"Я вважаю, що Бен проробив гарну роботу, і не розумію глибини неприязні до нього", - зазначив економіст Дуглас Холтц-Ікін, який консультував сенатора Джона Маккейна під час передвиборної кампанії 2008 року.
Тим часом, як показують результати опитувань громадської думки, звичайні американці не приділяють Бернанке особливої уваги. Більшість (60%) опитаних WSJ/NBC News у серпні ставилися до нього нейтрально або не знали, хто він такий. Близько 17% респондентів висловили позитивне ставлення до глави ФРС, а 23% - негативне.
Проте в результаті опитування, проведеного в лавах "Чайної партії", з'ясувалося, що 52% її прихильників вкрай незадоволені діями Бернанке і лише 9% змогли сказати про нього щось хороше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас