Медведєв: Україна зобов'язана виконувати газові контракти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв: Україна зобов'язана виконувати газові контракти

Енергетика
669
Президент Дмитро Медведєв сподівається, що проблем з поставками російського газу в Європу транзитом через Україну цього року не виникне, а досвід останніх років повинен навчити українських партнерів тому, що "не можна підривати договірну базу, навіть якщо вона не подобається".
"Коли наші колеги, партнери, президент України, прем'єр-міністр України кажуть: "Цей договір несправедливий, він нехороший, він типу від лукавого, і ми його не будемо виконувати", послухайте, це ні в які ворота не лізе! Всі договори доти, доки вони не спростовані певним чином у судовому порядку, або не припинені сторонами, підлягають виконанню", - заявив Медведєв в інтерв'ю телеканалу "Євроньюс" в Ярославлі.
При цьому він сподівається, що "українські партнери та друзі будуть так само неухильно, суворо дотримуватися рамок договору, укладеного в 2009 році".
Що ж стосується майбутнього, то, як нагадав Медведєв, він неодноразово про це говорив: "Ми з нашими українськими колегами готові обговорювати різні схеми співпраці: і просунуті, засновані на інтеграції, засновані на створенні або входження України до Митного союзу".
"Вони, правда, чомусь говорять, що СОТ їм перешкоджає бути в Митному союзі, це трошки дивно. Чомусь нам СОТ до Митного союзу не перешкоджає вступати, а їм перешкоджає. Але це вже внутрішня самооцінка", - зазначив президент РФ.
На його думку, можливі й інші підходи, включаючи інвестиційну присутність в економіці й у газотранспортній системі України. "Якщо ми з цих питань зможемо домовитися, ми, напевно, готові будемо розглядати питання про зміну схеми співпраці", - сказав Медведєв.
Але при цьому, підкреслив глава російської держави, "залишаться непорушними речі: завжди газове співробітництво здійснюється на основі формули; формула має універсальний характер".
"Причому, вона стосується й України, й інших країн, розмови про те, що "ми платимо більше, ніж інші держави", ні на чому не засновані. Це чистої води пропаганда. Україна платить за тією ж самою формулою , і платить гроші, співмірні з тими грошима, які платять інші європейські споживачі", - сказав Медведєв.
За його словами, "ціни високі, це так, але вони ж бувають і екстремально низькими, і в цьому випадку це проблема для енергопостачальника".
"Тому сподіваюся, що українські споживачі будуть справно виконувати договір, а про наші майбутні справи, про параметри майбутнього співробітництва ми домовимося", - додав президент.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас