Fitch: Запуск "Північного потоку" позитивний для Газпрому, негативний для SSP і Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Запуск "Північного потоку" позитивний для Газпрому, негативний для SSP і Нафтогазу

Енергетика
360
Запуск першої нитки російсько-німецького морського газопроводу "Північний потік" може мати наслідки для фінансових і операційних профілів деяких емітентів, йдеться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch.
Між тим цей фактор в основному закладений в рейтингах цих емітентів.
ВАТ "Газпром" ("BBB/позитивний"), як очікується, виграє від додаткової диверсифікації газотранспортних маршрутів в Західну Європу крім давно працюючих газопровідних систем, що проходять через території України (а потім і Словаччини) і Білорусії (потім Польщі).
У той же час запуск нового газопроводу може мати негативні наслідки для таких компаній, як Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP, "A/негативний") і НАК "Нафтогаз України" ("CCC"), відзначають в агентстві. На думку експертів Fitch, обсяги транспортування газу і виручки цих двох компаній знизяться приблизно на 20% з 2012 року, що негативно позначиться на їхніх фінансових профілях.
По трубопроводах, що проходять через Україну і Словаччину, до недавнього часу прокачувати близько двох третин російського газу, що поставляється до Західної Європи.
Аналітики агентства відзначають, що в довгостроковому плані обсяги поставок газу через цей коридор менш передбачувані, з урахуванням невизначеного рівня попиту на газ, планів з відкриття другої лінії газопроводу "Північний потік" для комерційного використання до 2013 року і можливого запуску інших газопроводів - Nabucco і "Південний потік", а також існуючих контрактів за схемою "транспортуй або плати" "Газпрому" з SPP і "Нафтогазом".
Fitch також відзначає, що у світлі переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом" з питань цін на газ та обсягів його транспортування не можна повністю виключити нових проблем з поставками газу в Європу, подібних до тих, що були в 2006-2009 рр.
"Забезпечення альтернативного маршруту для експорту газу в Західну Європу може посилити позицію "Газпрому" в переговорах з "Нафтогазом", - вважають експерти агентства. Цей фактор уже закладено в рейтингах "Нафтогазу" і SPP.
Fitch вважає, що запуск "Північного потоку" має збільшити безпеку постачання газу для більшості європейських споживачів. Незважаючи на те, що це не привело до появи інших постачальників, крім "Газпрому", сама по собі диверсифікація маршрутів вже позитивна, сказано в прес-релізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас