ОЕСР знизила прогнози зростання ВВП США, відзначивши погіршення перспектив зростання світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОЕСР знизила прогнози зростання ВВП США, відзначивши погіршення перспектив зростання світової економіки

Казна та Політика
198
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) знизила прогнози економічного зростання США на третій і четвертий квартали 2011 року, зазначивши, що перспективи світової економіки погіршуються.
Як сказано в огляді ОЕСР, опублікованому в четвер, відновлення економік найбільших розвинених країн сходить нанівець на тлі зниження споживчої і ділової довіри, позначається як на обсягах світової торгівлі, так і на ринку праці.
Економічне зростання в країнах emerging markets триває, проте його темпи сповільнюються, відзначають експерти організації.
"Економіка зростає набагато більш повільними темпами, ніж очікувалося три місяці тому, і ризик спаду збільшується", - заявив головний економіст ОЕСР П'єр Карло Падоан.
За оцінками ОЕСР, економічний підйом у країнах G7 без урахування Японії залишиться на рівні менше 1% в річному численні в другій половині 2011 року.
Прогноз зростання економіки США в третьому кварталі цього року був знижений аналітиками ОЕСР до 1,1% з очікуваних раніше 2,9%, у четвертому - до 0,4% з 3%.
"Дебати про проблеми фінансової політики США, боргова криза в низці країн єврозони, а також той факт, що в урядів залишається все менше можливостей для стимулювання економічного зростання, негативно позначаються на діловому і споживчу довіру. Плановане скорочення частки позикового капіталу в капіталі банків у зв'язку з регулятивними змінами, можливо, недооцінюється", - йдеться в огляді ОЕСР.
Розпочате поліпшення ситуації на ринку праці сходить нанівець, і ризики того, що високе безробіття буде зберігатися протягом більш тривалого періоду часу, ніж очікувалося, підвищуються, кажуть експерти організації.
Серед позитивних факторів ОЕСР відзначає те, що багато з країн, що входять до її складу, роблять серйозні заходи в плані бюджетної економії і проводять структурні реформи, що має підтримати довіру до економіки.
"Економічний підйом у Японії, імовірно, буде підтримуватися зусиллями з відновлення інфраструктури країни після березневого землетрусу. Інфляція в країнах emerging markets, ймовірно, досягла піку, що дозволить центробанкам цих країн дещо послабити політику. Обсяги інвестицій у багатьох країнах ОЕСР залишаються нижчими історичних рівнів, що дозволяє розраховувати на збільшення корпоративних витрат у найближчі місяці в разі ослаблення невизначеності", - відзначають в ОЕСР.
ОЕСР рекомендує світовим центробанкам зберігати базові процентні ставки на поточних рівнях і розглянути можливість їх зниження у випадку, якщо сигналів відновлення не буде.
Серед інших заходів, які можуть бути прийняті у відповідь на кризу, - нові інтервенції центробанків на ринках цінних паперів, їх обіцянки утримувати ключові ставки низькими протягом тривалого часу і відмова від заходів посилення політики в emerging markets.
На думку експертів ОЕСР, для того, щоб відновити довіру до економіки, важливо, щоб країни вдалися до серйозних кроків зі скорочення боргу.
ВВП Японії, як очікується, збільшиться в третьому кварталі цього року на 4,1%, у четвертому кварталі - не зміниться.
Економіка Німеччини, за оцінками ОЕСР, зросте на 2,6% в липні-вересні і скоротиться на 1,4% в останні три місяці 2011 року.
ОЕСР - одна з провідних економічних організацій світу, яка включає 34 найбільш розвинені держави. В даний час до неї входять Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Естонія, Південна Корея і Японія.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас