Розслідування навколо LIBOR в США переходить у кримінальну площину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розслідування навколо LIBOR в США переходить у кримінальну площину

Казна та Політика
944
Американські держоргани переводять розслідування операцій низки найбільших банків, що підозрюються в маніпулюванні Лондонської міжбанківської ставки пропозиції (LIBOR), в кримінальну площину, звертаючи особливу увагу на потенційні порушення закону США про товарні біржі, пише Financial Times з посиланням на інформовані джерела.
Слідчі вибудовують справу за моделлю нещодавно завершеного розгляду стосовно трьох енергетичних компаній: American Electric Power, Mirant Energy Trading і Williams Power, що звинувачувалися в порушенні того ж закону. В результаті держоргани зобов'язали компанії виплатити кримінальні штрафи на суму $91 млн, щоб не передавати справу до суду, а їхні керівники отримали різні терміни тюремного ув'язнення, максимальний з яких склав 14 років.
Крім того, з 20 енергетичними фірмами були укладені досудові угоди з регуляторами щодо цивільного процесу, загальна сума яких перевищила $300 млн.
Закон США про товарні біржі містить положення, що забороняє публікувати або передавати неправдиву інформацію, яка може вплинути на біржові котирування сировинних товарів.
Регулятори США, Японії і Великобританії розслідують діяльність банків з кінця 2010 року, в США слідство очолюють Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами і міністерство юстиції.
Розслідування має встановити, як визначалися доларові ставки LIBOR в період з 2006 по 2008 роки - безпосередньо перед фінансовою кризою і в самий її розпал. Основну увагу слідство приділяє групі 16 банків, дані яких використовуються для розрахунку ставки.
LIBOR являє собою середньозважену процентну ставку пропозиції (розміщення) грошових коштів найбільших і найавторитетніших світових банків, що працюють на лондонському міжбанківському ринку.
LIBOR розраховується і публікується щодня приблизно о 12:00 за лондонським часом Британською банківською асоціацією, агентом якої для цих цілей виступає Thomson Reuters.
Механізм розрахунку LIBOR такий: до 11:00 надходять дані від 16 банків, включених в список для розрахунку LIBOR, ставки ранжуються і відкидаються 4 верхні і 4 нижні значення. По решті 8 обчислюється середнє, яке і стає ставкою LIBOR на цей день.
LIBOR розраховується на 15 періодів (починаючи від overnight до 12 місяців) для 10 валют. Виходить база з 150 ставок. Конфіденційність даних від 16 банків використовуються тільки для 4 валют (долара США, євро, фунта стерлінгів, єни). Для решти 6 валют для розрахунку беруться дані від 12 і 8 банків.
Списки банків різняться для різних валют. У доларовий список в даний час входять 20 банків: Bank of America, Bank of Nova Scotia, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays, BNP Paribas, Citi, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan Chase, Lloyds, Rabobank, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, The Norinchukin Bank, UBS і West LB.
Одна з найбільш відомих ставок - тримісячний доларовий LIBOR - використовується для визначення ставок по фінансових послугах на загальну суму понад $350 трлн, у тому числі вартості іпотеки і корпоративних кредитів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас