Fitch не виключило можливості зниження кредитного рейтингу Китаю та Японії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch не виключило можливості зниження кредитного рейтингу Китаю та Японії

Казна та Політика
207
Агентство Fitch Ratings попередило, що може знизити кредитний рейтинг Китаю протягом двох років, оскільки на банки країни лягло серйозне боргове навантаження після сплеску кредитування під час фінансової кризи 2008 р., передає Reuters.
Агентство також заявило, що вірогідність скорочення рейтингу Японії велика як ніколи, частково через політичну кризу, що заважає владі привести в порядок фінанси країни. Держборг Японії вже вдвічі перевищує розміри її економіки в 5 трлн дол.
Голова підрозділу Fitch з азійсько-тихоокеанських суверенних рейтингів Ендрю Колкухоун сказав в інтерв'ю Reuters, що борговий рейтинг Китаю в місцевій валюті може бути знижений протягом наступних 12-24 місяців.
"Ми очікуємо на істотне погіршення якості банківських активів", - сказав він. - "Якщо проблеми банківської системи будуть розвиватися так, як ми очікуємо, або навіть гірше найближчі 12-24 місяці, то це підштовхне нас до скорочення рейтингу".
У квітні Fitch знизило прогноз довгострокового боргового рейтингу Китаю в місцевій валюті до "Негативного" зі "Стабільного". Агентство побоювалося за фінансову стабільність країни після сплеску кредитування, спровокованого Пекіном, який сподівався таким чином потримати економічне зростання під час світового спаду.
Зараз довгостроковий борговий рейтинг Fitch для Китаю становить "АА-". Аналогічний рейтинг в Італії, а в Іспанії - на щабель нижче.
Серед трьох найбільших рейтингових агентств Fitch голосніше всіх виражало побоювання з приводу стрибка кредитування в Китаї і було єдиним, хто надав негативний прогноз довгостроковому рейтингу країни в місцевій валюті.
На кінець 2010 р. борг місцевих урядів Китаю досягав 10,7 трлн юанів (1,67 трлн дол.) За п'ять років до 2010 року були випущені інвестиційні облігації для міського будівництва на суму понад 347 млрд юанів.
У серпні провідний банківський регулятор Китаю Лю Мінкан сказав, що робота з приведення в порядок боргів місцевих урядів поступово просувається. Це була остання спроба влади переконати ринки в тому, що ризики під контролем.
Колкухоун сказав, що безнадійні кредити в китайських банках становлять близько 2% від загального обсягу, але якщо позики, видані місцевим урядам, підрахувати належним чином, цей показник може перевищити 6-7%.
"Цього вже достатньо, щоб виснажити внутрішню здатність банків до абсорбції", - сказав він. - "Тому будь-яке подальше погіршення якості активів... призведе до необхідності державної підтримки, яка потім вплине на суверенний кредитний профіль".
Тоді, коли вартість стимулів під час фінансової кризи в загальних рисах відома в Європі і США, про Китай цього сказати не можна, оскільки все було зроблено через банківську систему. "Ми досі не знаємо повної вартості цього", - сказав Колкухоун.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас