В ЄК сподіваються, що газова проблема Росії та України не завдасть шкоди Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄК сподіваються, що газова проблема Росії та України не завдасть шкоди Євросоюзу

Енергетика
120
В Єврокомісії вважають, що конфлікт між Росією та Україною в сфері постачань газу не завдасть шкоди Євросоюзу, що причин для занепокоєння немає, заявив у середу на брифінгу член Європейської комісії з енергетики Гюнтер Еттінгер.
Він представляв журналістам у Брюсселі нову концепцію з енергетичного законодавства та енергетичної політики ЄС у сфері співпраці Євросоюзу з третіми країнами. Еттінгеру довелося відповідати на запитання, що робить Євросоюз на випадок чергової "газової війни" між Москвою і Києвом, щоб європейці не мали проблем з постачанням газу.
"Ми спостерігаємо за політичними відносинами цих країн. Я спілкувався з Сергієм Шматком у Москві та Юрієм Бойком в Києві (відповідно міністри енергетики РФ і України)", - повідомив Еттінгер.
Він нагадав, що під час російсько-української газової кризи 2008-2009 років "багато європейців жили в крижаних квартирах". Але при цьому Єврокомісія не сиділа склавши руки.
"Ми впровадили систему раннього попередження з Росією, і вона діє. Росіяни відразу направляють нам інформацію, як тільки з'являється ризик у постачанні", - сказав Еттінгер.
Він також нагадав про європейську директиву щодо гарантованого постачання газом протягом 30 днів у разі кризової ситуації. Крім того, підходять до завершення переговори про будівництво газопроводу, який зв'яже північ і південь Європейського союзу від країн Балтії до Італії. За його словами "протягом найближчих трьох років будуть знайдені різні рішення, які допоможуть нам гарантувати запаси енергії і це дозволить реагувати на кризи".
"Подивимося, як пройдуть переговори в Києві, як розвивається ситуація. Будемо сподіватися, що вдасться уникнути конфлікту і розбіжностей. Ми готові виступити в ролі посередника", - сказав Еттінгер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас