Експерт: Сланцевий газ - одна з принципових ресурсних можливостей для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Сланцевий газ - одна з принципових ресурсних можливостей для України

Енергетика
535
Незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут вважає, що розробка родовищ сланцевого газу є актуальною, оскільки саме внутрішні ресурси заміщення природного газу, що поставляється по імпорту, є однією з основних складових української енергетичної незалежності.
Таку думку він висловив під час експертного інтерв'ю Інституту Горшеніна в рамках дослідницької програми "Сланцевий газ в Україні і світі".
"Тому і сланцевий газ, і газ, що видобувається традиційним способом, у тому числі на шельфі, є для України принциповою ресурсною можливістю", - вважає Нарбут.
На його думку, перший кубометр українського сланцевого газу може бути видобутий через два роки після початку розробок конкретної площі. "Але в даному випадку нас цікавить не кубометр, а промислові обсяги, які дозволять змінювати ситуацію на ринку природного газу, тобто вийти на достатні вже для комерційної діяльності обсяги. Компанії, навіть самі передові, з усіма технологіями, такі як Сhevron, Shell і інші, зможуть це зробити не раніше ніж через 6 або 7 років", - прогнозує Нарбут
При цьому експерт не бачить особливих труднощів, пов'язаних з транспортуванням сланцевого газу, порівняно з традиційним. "Єдиною проблемою може бути відсутність інфраструктури. Але можливості української газотранспортної системи дозволяють навіть у досить віддалених місцях, маючи можливість робити перемички, досить швидко включати поставку нетрадиційного газу. Оскільки за своїм складом газ, який нетрадиційно видобувається, нічим власне не відрізняється від традиційного, за винятком, скажімо, газу метану. А сланцевий газ або газ твердих порід за своїми характеристиками нічим не відрізняється від звичайного газу, що добувається традиційним способом", - зазначив експерт.
Особливого вивчення, на думку Нарбута, вимагає питання екологічної безпеки розробок родовищ сланцевого газу в Україні: "Оскільки все залежить від того, яка фірма займається видобутком, наскільки серйозно здійснюється екологічний контроль. При відсутності порушень технологій видобутку можна з достатньою впевненістю сказати, що екологічна безпека може бути на більш високому рівні, ніж навіть від великої кількості хімічних виробництв на території України. Небезпека в основному виникає в регіонах хімічних виробництв: відомі в Івано-Франківську калуські проблеми, чернівецькі проблеми - можемо по всій географії хімічних підприємств пройтися і там побачити серйозні екологічні проблеми".
У той же час, за його словами, при видобутку сланцевого газу при сьогоднішньому рівні технологій, на якому це роблять високотехнологічні компанії, немає того рівня загроз, які спостерігалися ще 10-15 років тому, коли видобуток тільки виходив на певні рівні.
Нарбут вважає, що сьогодні передчасно прогнозувати частку сланцевого газу в загальному енергетичному балансі країни. "Сам баланс має змінитися, а для цього мають змінитися ринкові умови в секторі енергетики. Якщо вартість природного газу, як того, що видобувається в Україні, так і того, що поставляється по імпорту, буде порівнянна на конкурентній основі відкритого ринку, то, я думаю, що від споживання 55-60 млрд. куб. ми можемо досить швидко опуститися до споживання, скажімо, 40 млрд. куб. Таким чином, частка газу, що видобувається в Україні, може наближатися до 75%, а може навіть і до 80%", - сказав він.
У повідомленні також йдеться, що 7 вересня 2011 року в Інституті Горшеніна відбудеться круглий стіл на тему "Україна і Росія на порозі нового газового конфлікту?"
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас