ЦБ Білорусії пропонує банкам підвищити ставки по виданих кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Білорусії пропонує банкам підвищити ставки по виданих кредитах

Кредит&Депозит
391
Національний банк Білорусії пропонує банкам переглянути відсоткову політику по вже виданих фізичним особам кредитах, йдеться в повідомленні управління інформації Нацбанку, поширеному у вівторок.
"У зв'язку зі зростанням вартості залучених ресурсів, у тому числі зумовленим підвищенням ставки рефінансування, Національний банк рекомендував банкам переглянути свою відсоткову політику на кредитному ринку", - йдеться в повідомленні.
Напередодні регулятор оголосив про посилення умов надання ліквідності банкам. Нацбанк заявив про повне припинення емісійного кредитування державних програм, тимчасове припинення надання банкам кредитів під заставу заставних, а також скорочення термінів рефінансування шляхом двосторонніх операцій та операцій на відкритому ринку до 7 днів.
Ставка рефінансування в Білорусії з початку 2011 року підвищена на 16,5 відсоткового пункту - до 27% річних, тоді як інфляція за вісім місяців склала 48,5%. Ставки по постійно доступних операціях підтримки ліквідності збільшені з початку року на 21 відсотковий пункт - до 37% річних. Таким чином, ставки по раніше виданих кредитах вже не адекватні нинішньому рівню знецінення білоруського рубля.
Нацбанк при перегляді рівня відсоткових ставок у кредитних договорах рекомендує "розробити комплекс заходів щодо недопущення надмірного навантаження на фізичних осіб з погашення наявної у них перед банками кредитної заборгованості як у національній, так і в іноземній валютах".
При підвищенні відсоткових ставок за кредитами, виданими фізичним особам, банкам рекомендовано "індивідуально підходити до перегляду розміру відсоткової ставки, враховувати категорії кредитоотримувачів (наприклад, багатодітні сім'ї, інваліди, пенсіонери, ветерани, колишні в'язні нацизму та інші), наявність об'єктивних обставин (різке збільшення розміру платежів за кредитним договором, зниження рівня доходів, втрата роботи, тривала хвороба, нещасний випадок та інші обставини), оцінювати здатність фізичної особи виконувати свої зобов'язання".
Зокрема, Нацбанк пропонує проводити реструктуризацію заборгованості по раніше виданих фізособам кредитах (без збільшення рівня кредитного ризику таких активів). Така реструктуризація може проводитися шляхом відстрочки (розстрочки) сплати основного боргу, продовження терміну погашення (повернення) кредиту; зміни валюти кредиту за курсом, що встановлюється угодою сторін; збільшення розмірів відсотків, плати за користування кредитом до рівня, при якому сума місячного платежу з погашення основного боргу та сплати відсотків, плати за користування кредитом не перевищує 50 відсотків сукупного доходу сім'ї; пробачення штрафних санкцій за кредитним договором, що виникли до реструктуризації.
Також Нацбанк як спосіб регулювання кредитного навантаження пропонує тимчасове призупинення подачі банком судових позовів про звернення стягнення на нерухоме майно, у тому числі передане в іпотеку за кредитним договором, за умови, що таке майно є єдино можливим місцем проживання кредитоотримувача, і ним документально врегульовано питання реструктуризації боргу з банком.
"Банками можуть бути запропоновані й інші варіанти зниження кредитного навантаження на фізичних осіб. При цьому реалізація комплексу розроблених банком заходів не повинна призвести до зростання загального рівня ризиків банку, зниження його фінансової надійності чи невиконання нормативів безпечного функціонування", - йдеться в повідомленні.
Одночасно Національний банк звертає увагу громадян на те, що перед зверненням до банку по кредит їм необхідно "ретельно вивчити умови надання позикових коштів, звернувши особливу увагу на розмір повної відсоткової ставки і періодичність виконання зобов'язань, і тверезо оцінити свої можливості в погашенні основного боргу та сплати належних платежів".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас