Банк Японії не буде піднімати ставку, але може зробити валютну інтервенцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії не буде піднімати ставку, але може зробити валютну інтервенцію

Казна та Політика
175
Банк Японії на черговому засіданні 6-7 серпня, як очікується, не буде ні посилювати, ні пом'якшувати грошово-кредитну політику, вважають економісти.
Зокрема, прогнозується, що ЦБ залишить без зміни відсоткову ставку, що перебуває в рекордно низькому діапазоні 0-0,1%.
Як пише Nikkei, японський Центробанк очікує на поступове відновлення економіки починаючи з осені цього року, незважаючи на уповільнення зростання в США і Європі.
Крім того, ринки очікують від Банку Японії на подальші дії, спрямовані на стримування зростання нацвалюти, в разі якщо ЦБ вважатиме такі дії необхідними. Питання про необхідність валютної інтервенції є спірним, відзначають експерти - з одного боку, курс ієни трохи послабшав після досягнення рекордного максимуму раніше цього року, з іншого, порівняно висока вартість ієни все ще негативно позначається на перспективах компаній-експортерів і становить загрозу для економіки.
На серйозні рішення у сфері грошово-кредитної політики економісти очікують не раніше жовтня. При цьому підсумкова заява Банку Японії за результатами вересневого засідання може містити вказівки на можливість пом'якшення політики найближчими місяцями в разі загострення рецесійних тенденцій в США та інших країнах.
На користь того, що ЦБ відкладе зміни до жовтня, говорить і той факт, що серйозне обговорення програми відновлення країни після землетрусу (і джерел її фінансування) розпочнеться саме в жовтні, що істотно посилить політичний тиск на Банк Японії. Тому регулятори, швидше за все, нададуть перевагу не використовувати всі наявні в їхньому розпорядженні інструменти, а залишать їх про запас.
Відсоткова ставка Банку Японії перебуває на близькому до нульового рівні з грудня 2008 року.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку цього року підвищувалася вже двічі і складає 1,5%, Банку Англії - 0,5% річних. Федеральна резервна система утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас