Подальше стимулювання економіки США лише посилить інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подальше стимулювання економіки США лише посилить інфляцію

Казна та Політика
598
Подальше стимулювання американської економіки Федеральною резервною системою (ФРС) лише підвищить інфляцію, але не допоможе знизити безробіття, вважає один з прихильників максимально жорсткої політики ЦБ, глава Федерального резервного банку (ФРБ) Річмонда Джеффрі Лекер.
"На мій погляд, подальше грошово-кредитне стимулювання на цьому етапі практично в повному обсязі перейде в посилення інфляції і не надасть конструктивного впливу на зростання", - заявив він в інтерв'ю Financial Times.
Коментарі Лекер, який цього року входить до складу Комітету з відкритих ринків (FOMC), що визначає грошово-кредитну політику США, відображають різні думки серед керівників Федерального резерву. Керівники ФРС не в змозі дійти єдиної думки про те, чи допоможуть нові програми стимулювання економіки на практиці і чи можливо це хоча б у теорії, відзначає FT.
Одним з основних каменів спотикання є питання про вплив стимулювання на ринок праці: "голуби" Центробанку вважають, що в економіці США наразі багато безробітних, які з легкістю знайдуть роботу, якщо ФРС простимулює попит. А "яструби" вважають, що цього не відбудеться, оскільки наявні робочі місця (і місця, які можуть бути створені в результаті вливань ФРС) не відповідають запитам і кваліфікації потенційних працівників, тому стимулювання лише загострить інфляційні тенденції.
Ці розбіжності можуть проявитися з особливою гостротою на наступному засіданні FOMC, наміченому на 20-21 вересня, коли керівникам ЦБ належить вирішити, чи потребує економіка США додаткового підживлення понад обіцяного в серпні збереження практично нульових відсоткових ставок до середини 2013 року.
Лекер виступає і проти такого тривалого утримання вартості кредитування на рекордно низькому рівні.
За оцінками ФРС, у довгостроковому періоді безробіття повернеться до "природних" 5,4% з поточних 9,1%. Проте ряд експертів, включаючи економістів ФРБ Річмонда, вважають, що природний рівень безробіття в США виріс цього року до 7,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас