Бюджет зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет зростає

Казна та Політика
473
До загального фонду держбюджету, куди направляються податки та збори і з якого фінансуються основні витрати, за вісім місяців поточного року надійшло 169,633 млрд. грн. Це на 40,955 млрд. грн., або на 31,8%, більше, ніж за аналогічний період 2010 р. Податку на прибуток підприємств надійшло 36,418 млрд. грн., що на 14,882 млрд. грн. (69,1%) більше, ніж за аналогічний період 2010 р. Надходження від податку на додану вартість (ПДВ) на ввезені на територію України товари в січні-червні склали 58,367 млрд. грн. - на 12,272 млрд. грн. більше (+26,6%), ніж роком раніше. У свою чергу, до спеціального фонду держбюджету, кошти якого мають цільове призначення, за вісім місяців поточного року надійшло 32,197 млрд. грн. (з урахуванням власних надходжень бюджетних установ та субвенцій з місцевого бюджету). За цей період відшкодовано ПДВ на суму 28,663 млрд. грн., у тому числі здійснено автоматичне відшкодування ПДВ 198 платникам на суму 8,12 млрд. грн., з них у серпні - 176 платникам на суму 1,882 млрд. грн. Нагадаємо, що держбюджет України на 2011 р. (з урахуванням змін) затверджено з доходами 299,197 млрд. грн. і витратами - 337,639 млрд. грн. Граничний дефіцит встановлений на рівні 35,343 млрд. грн.
"Зростання податкових надходжень пов'язане з номінальним зростанням економіки, яке частково пояснюється реальним зростанням економіки і частково - зростанням цін. Причому якщо ми порівняємо вплив цих двох параметрів, то зростання цін в економіці надає більший вплив. Тобто, в першу чергу, це інфляція, у другу - реальне зростання", - сказав "i" старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. За його словами, істотний вплив на показники доходів держбюджету надав "випереджувальне зростання імпорту". "Ті обсяги податків, які збираються з імпорту, наприклад ПДВ, вони вищі, ніж в аналогічний період минулого року. У нас імпорт додатково росте як частина ВВП", - підкреслив експерт. Жолудь вважає, що схвалення Податкового кодексу і його набуття чинності незначно вплинуло на ситуацію: "Податок для малого бізнесу з прибуткової частини не є основоположним для центрального бюджету. Це в першу чергу місцеві бюджети", - зазначив він. Експерт побоюється, що уповільнення світової економіки може спровокувати проблеми з виконанням держбюджету до кінця року. Якщо воно станеться, то "знизить ціни на українсько-експортну продукцію і, можливо, попит на неї". "Це, відповідно, зменшить як реальне зростання економіки, так і ціни. А якщо у нас буде уповільнення і за цінами, і за обсягами, то, безумовно, це призведе до зменшення номінальних платежів до бюджетів всіх рівнів", - додав експерт.
Виконавчий директор Міжнародного центру Блейзера Олег Устенко позитивно оцінив зростання доходної частини бюджету поточного року. "Є підозри, що багато в чому це відбулося завдяки адміністративним методам. Крім того, Україна є однією з найбільш тіньових економік, за різними оцінками, цей показник становить від 25% до 40% ВВП країни. Навіть незначне скорочення частки тіньової економіки може давати колосальні плюси . Є достатня впевненість, що показники і до кінця року будуть теж непоганими", - сказав "i" експерт. Але стан державних фінансів все одно залишається нестійким, вважає Устенко. "Адже у нас не вирішені ключові питання, які, зокрема, прив'язані до контексту нашої співпраці з МВФ. Не проведено до кінця адміністративна і пенсійна реформи, не відбулося підвищення тарифів на газ, щоб НАК "Нафтогаз" змогла вийти на бездефіцитний рівень. Всі це додає проблем економіці країни", - додав експерт.
Нагадаємо, що Верховна Рада планувала протягом пленарного тижня з 20 по 23 вересня розглянути проект держбюджету на 2012 р. В Україні очікується перехід від середньострокового до довгострокового планування бюджету країни. Така практика є звичайною для провідних економік світу. Раніше перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв повідомив, що Кабмін закінчує розробку проектів бюджету на 2012-2013-2014 рр.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас