Експерти виключають загострення газового конфлікту між Україною і Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти виключають загострення газового конфлікту між Україною і Росією

Енергетика
389
Експерти виключають загострення газового конфлікту між Україною і Росією.
"Напруженість переросте в домовленість. Я просто переконаний, що у нас немає підстав для того, щоб розкручувати ні в Україні, ні в Росії протистояння - це не в інтересах двох сторін", - вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.
На його думку, свідченням готовності української сторони до пошуку компромісу, а не до протистояння, є слова прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що Україна виконуватиме газові угоди, незважаючи на те, що вони їй не вигідні, а також про те, що дискусія з газового питання не призведе до значного конфлікту з Росією.
При цьому, говорячи про можливе компромісне рішення газового питання між двома країнами, Погребинський підкреслив, що воно може стосуватися повернення до ідеї про створення консорціуму з реконструкції та експлуатації української газотранспортної системи.
З думкою колеги погодився директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, який також виключив значний конфлікт між країнами.
"Я не думаю, що буде повномасштабна війна, як в 2006 і 2009 роках. Буде або компроміс, або збережеться статус-кво", - підкреслив він.
Карасьов мотивував свою позицію тим, що Україні складно як геополітично, так і внутрішньополітично запропонувати Росії щось взамін зниження ціни на газ, а юридично оскаржити чинні газові угоди, на його думку, складно.
З думкою колег не погодився заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.
"Я думаю, що буде загострення, можливо, буде і повторення 2009 року... але поки Україна на коліна не стане я думаю, що Росія не відпустить, тобто тут буде кинута вся пропагандистська машина", - вважає він.
При цьому він підкреслив, що зважаючи на наближення передвиборної кампанії в Росії, політикам в цій країні буде вигідно зайняти жорстку позицію в газових переговорах з Україною.
Як повідомляло агентство, на початку серпня Азаров заявив, що Кабмін розглядає можливість розірвання газових контрактів, укладених з Росією в 2009 році, в судовому порядку.
Експерти вважають, що Україна має підстави звернутися в Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма для зміни формули ціни на природний газ, закріпленої в контракті між російським "Газпромом" і Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України".
Президент Віктор Янукович вважає звернення в міжнародні судові інстанції крайнім кроком при перегляді газових контрактів з Росією.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас