Янукович: Звернення до міжнародного суду - крайній крок, до якого може вдатися Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Звернення до міжнародного суду - крайній крок, до якого може вдатися Україна

Казна та Політика
345
Звернення до міжнародних судових інстанцій є крайнім кроком, до якого може вдатися Україна у вирішенні питання перегляду газових контрактів з Росією.
Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю українським журналістам у Душанбе, повідомили УНІАН у прес-службі глави держави.
"Усілякі припущення (щодо звернення України в суд), які висловлюють політики різних рівнів - або представники виконавчої влади, або якихось юридичних інститутів - завжди будуть. Ми від цього не захищені, але ці питання (перегляд газових контрактів), я переконаний, що вони будуть вирішуватися на найвищому рівні", - сказав глава держави.
За його словами, в ході переговорів українська сторона стримує свої емоції, оскільки знає, що вони не йдуть на користь справі. "Ми зіткнулися з ситуацією, в якій Україна сьогодні втрачає великі кошти. Ми переконані, що зазнаємо сьогодні зайвих витрат. Ми не можемо сидіти і не робити активних дій для того, щоб якось вирішити це питання", - додав Президент України.
Глава держави нагадав, що існує дві головні складові в питанні перегляду газових контрактів. У першу чергу, йдеться про те, що відповідна угода була підписана господарюючими суб'єктами України та Росії без урахування чинних між двома країнами угод. "А точніше - з порушенням цих угод", - зауважив Янукович.
"Але якщо Росія з цим не погодиться, безумовно, ми будемо змушені тоді йти в міжнародний суд. Однак, я сподіваюся, у нас вистачить мудрості знайти спільне рішення - без суду. Я розглядаю суд уже як останню інстанцію, коли будуть вичерпані під час переговорів всі наші можливості", - сказав Президент України.
Другою складовою, яка повинна враховуватися в питанні перегляду газових контрактів, глава держави назвав той факт, що "Нафтогаз України" укладав угоду без затверджених урядом повноважень. Правомірність дій у цьому питанні особисто Юлії Тимошенко оцінить суд, підкреслив Янукович. "На це питання, я сподіваюся, ми отримаємо відповідь дуже скоро", - додав він.
Глава держави підкреслив, що переговори між Україною та Росією мають продовжуватися. "Ми зобов'язані це питання спільно вирішувати, іншого шляху немає. Але яким способом - час покаже", - сказав глава держави.
Водночас Президент зазначив, що Україна не сприйме тиску в ході переговорів. "Наша позиція принципова, і будь-який тиск в цих питаннях для нас принизливий. Ми не дозволимо, щоб з нами так говорили... спочатку загнали нас в кут - потім почали диктувати умови. Це принижує сьогодні не мене особисто - це принижує державу, і я не можу цього допустити", - підкреслив Янукович.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас