Арбузов дасть гроші банкам, коли ті почнуть кредитувати іпотеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов дасть гроші банкам, коли ті почнуть кредитувати іпотеку

Валюта
760
Національний банк України має всі підстави і готовий зробити грошово-кредитну політику більш м'якою. У разі необхідності регулятор обіцяє дати банкам більше гривні для більш активного кредитування економіки. Про це в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" повідомив голова НБУ Сергій Арбузов.
"Як відомо, у липні була зафіксована найбільша з 2003 року дефляція. Тобто завдяки не тільки сезонним факторам, але в тому числі і вжитим нами заходам, уже спостерігається значне ослаблення цінової динаміки. Тому в нас є всі підстави зробити грошово-кредитну політику більш м'якою", - заявив Арбузов.
Він повідомив, що якщо банки почнуть активніше кредитувати реальний сектор, і це буде характерно для більшості фінустанов, то НБУ буде всіляко сприяти появі нової гривні, і не тільки валютними каналами: "У нас є можливість збільшувати грошову масу, розблокувавши гроші банків... Коли банки почнуть потребувати гривні для кредитування реального сектора економіки, ми будемо відпускати", - повідомив Арбузов.
"Я навіть можу назвати час, коли це станеться: коли запустяться перші операції з іпотечного кредитування - Національний банк відразу відповість. Держбанки цю програму починають і будуть її реалізовувати, але коли для цієї програми не буде вистачати гривні, ми обов'язково включимося", - підкреслив Арбузов.
Глава НБУ зазначив, що якщо ці гроші не підуть у виробничу сферу і вони опиняться на споживчому і валютному ринку, створюючи додатковий тиск на ціни і курс, регулятор тут же відреагує відповідно.
Загальний обсяг нових кредитів у липні 2011 р. зменшилася до 113,9 млрд грн в порівнянні з червнем і був більшим, ніж середній обсяг за попередні 12 місяців (105 млрд грн). Обсяги кредитування за 12-місячними кумулятивними даними (річне обчислення) зросли до 1 трлн 279,4 млрд грн, або на 1,5% в річному численні.
Обсяги кредитування домашніх господарств протягом липня зменшилися в порівнянні з червнем до 8,8 млрд грн і були більшими, ніж середній обсяг за попередні 12 місяців (7 млрд грн). Обсяги кредитування у річному численні виросли на 4,8%, у тому числі споживчих кредитів (на 5,3%) і кредитів на нерухомість (на 3,3%).
Обсяги кредитування нефінансових корпорацій протягом липня зменшилися до 101,2 млрд грн в порівнянні з червнем і були більше, ніж середній обсяг за попередні 12 місяців (96,1 млрд грн). Обсяги кредитування у річному численні виросли на 1,2%, у тому числі в сільському господарстві (на 2,7%), промисловість (на 2,2%), будівництво (на 1,9%), зате зменшилися в торгівлі (на -0,1%).
За даними НБУ, загальний обсяг залишків кредитних вкладень у липні виріс на 0,6% (з початку року - на 6,3%) - до 769,6 млрд грн. Це відбулося за рахунок збільшення на 1,6% залишків за кредитами, наданими в національній валюті (з початку року - на 10,6%).
Загальний обсяг залишків за кредитами, наданими юридичним особам, за місяць виріс на 0,8% (з початку року - на 9%) - до 566,3 млрд грн. Обсяг залишків за кредитами, наданими фізичним особам, збільшився на 0,2% (з початку року зменшився на 0,5%) - до 203,3 млрд грн.
Нагадаємо, що за даними Нацбанку, в 2010 р. кредитний портфель скоротився на 2,1%, видача позик у національній валюті збільшилася на 16,9%, в т.ч. юридичних осіб - на 27,7%.
При цьому рейтингове агентство Moody's прогнозує зростання кредитного портфеля банків України в 2011 р. на рівні 10%. В агентстві прогнозують, що збільшення кредитного портфеля може призвести до незначного зниження частки проблемних кредитів, проте зменшення самого обсягу проблемних кредитів поки не очікується.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас