МЗС Польщі: Через справу Тимошенко ЄС не перерве переговори з Україною про асоціацію та ЗВТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС Польщі: Через справу Тимошенко ЄС не перерве переговори з Україною про асоціацію та ЗВТ

Казна та Політика
251
Європейський Союз не буде припиняти переговори з українською владою про асоціацію та створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) через кримінальну справу та арешту екс-прем'єра-міністра України Юлії Тимошенко. Про це заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський в Сопоті.
"Українська опозиція і особливо колишня глава уряду Юлія Тимошенко говорять дуже чітко, що не треба ці переговори робити заручниками політичної ситуації в Києві. Тому тут ми згодні з опозицією: поки ще не мали місце радикальні факти, переговори можуть тривати", - сказав польський міністр.
Нагадаємо, сьогодні в Сопоті завершився неформальний саміт міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.
Проблема переговорів про підписання угоди про асоціацію та створення ЗВТ з ЄС стала досить загрозливою після арешту 5 серпня Юлії Тимошенко. Нагадаємо, що багато західних урядів негативно відгукнулися про факти переслідування опозиції в Україні. Хоча українська влада всіляко підкреслювала, що справа Тимошенко ніяк не вплине на переговори з ЄС, було багато приводів засумніватися в такій оптимістичній риториці.
Разом з тим, 2 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що наша країна і Європейський союз підпишуть угоду про ЗВТ наприкінці 2011 р. Створення ЗВТ з ЄС дасть можливість українським виробникам на рівних конкурувати на європейському ринку. Примітно, що 31 травня ц.р. Микола Азаров назвав дискримінаційною позицію Єврокомісії в переговорах щодо ЗВТ. Зокрема, що залишається 3 неврегульованих питання, а саме про квотування української сільгосппродукції, послуги автоперевізників та географічних назв товарів.
Відзначимо, що останнім часом українська влада не може визначити єдину позицію щодо співробітництва України та Митного союзу (МС). Так, виступаючи у Верховній Раді України зі щорічним посланням, Віктор Янукович сказав, що Україна хоче співпрацювати з МС за схемою "три плюс один".
Раніше Янукович заявив, що співпраця України з МС не буде перешкоджати створенню зони вільної торгівлі з ЄС, а в майбутньому зможе сприяти євроінтеграційним процесам на євроазійському просторі.
Зі свого боку, президент Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу назвав неможливим одночасний вступ України в МС і створення ЗВТ з ЄС. Також і російське керівництво бачить Україну тільки повноправним членом, без застосування формули "три плюс один" або інших форматів неповного співробітництва.
Також сьогодні на засіданні Ради глав держав СНД Президент України Віктор Янукович виступив за прискорення підписання договору про ЗВТ з країнами СНД.
"Я не бачу підстав, чому цей договір затягується. І просив би, щоб ми з вами спільно на це питання дали відповідь. Для нас дуже важливо, що в ході переговорів з його підготовки сформувалося чітке бачення основних принципів, на яких зона вільної торгівлі буде створюватися - тобто принципів СОТ. На жаль, ні до кінця 2010 року, ні цього року проект договору так і не був підготовлений до підписання, хоча, як мені відомо, держави-учасники в цілому проявляють настрій на завершення цієї роботи. Нам необхідно докласти зусиль для того, щоб вже найближчим часом цей договір був підписаний", - сказав Янукович.
При цьому, за словами заступника міністра економіки України Валерія П'ятницького, підписання угоди про ЗВТ з країнами СНД не буде перешкоджати підписанню угоди про асоціацію з ЄС, складовою частиною якої є створення ЗВТ між Україною та ЄС. "Якщо ми говоримо про угоду про вільну торгівлю, вони можуть укладатись країною стільки, скільки це потрібно, скільки вона вважає необхідним, так це нічого не перекреслює", - заявив П'ятницький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас