Пєсков: Москва виходить з того, що реорганізація Нафтогазу не торкнеться міжнародних зобов'язань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пєсков: Москва виходить з того, що реорганізація Нафтогазу не торкнеться міжнародних зобов'язань

Енергетика
176
Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва щодо реформування "Нафтогазу України", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник за чинними міжнародними угодами, заявив "Інтерфаксу" прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков.
Пєсков підтвердив, що в уряді РФ не отримали листа українських колег, в якому, як повідомив раніше прем'єр України Микола Азаров, міститься звернення про проведення переговорів з газових питань.
"Мабуть, буде потрібен якийсь час, щоб лист дійшов дипломатичними каналами. І, безумовно, нам буде необхідно його детально вивчити", - сказав Пєсков.
Одночасно прес-секретар глави російського уряду відзначив, що "зараз можна сказати одне: ми, звичайно ж, не можемо втручатися в плани України з реформування форми існування або юридичного статусу будь-якої української компанії, в тому числі "Нафтогазу".
Між тим, підкреслив Пєсков, у цій ситуації є одне "але": російська сторона буде дотримуватися такої позиції "доти, доки ця реорганізація не буде зачіпати міжнародні зобов'язання України". "В даному випадку це зобов'язання, обумовлені чинними газовими угодами", - нагадав він.
У Москві, за словами Пєскова, виходять з того, що "за будь-якої реорганізації - юридичної або іншого характеру - у компанії повинен залишитися правонаступник, якому мають бути передані права та обов'язки за чинними міжнародними угодами".
"Поки ж перегляд цих угод, про який згадувала сьогодні українська сторона, може супроводжуватися лише реалізацією ініціативи щодо злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" (РТС: GAZP), про що вже заявляла російська компанія", - сказав прес-секретар глави російського уряду.
Раніше в п'ятницю прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що запланована урядом реструктуризація "Нафтогазу України" призведе до перегляду підписаних ним газових угод з "Газпромом". "Нафтогаз України" як суб'єкт господарювання припинить своє існування, буде ліквідаційний період, і через певний час після настання всіх необхідних формальностей будуть діяти на цьому ринку зовсім інші нові компанії", - сказав він журналістам.
Азаров повідомив, що наразі в уряді працюють над структурою "Нафтогазу".
"Цілком очевидно, що буде самостійна газодобувна компанія, самостійна компанія, яка займатиметься транзитом газу, і навіть в силу цього потрібно переукладати відомі угоди (підписані з "Газпромом" у січні 2009 року), оскільки з'явиться новий суб'єкт господарювання", - пояснив український прем'єр.
Глава правління "Газпрому" Олексій Міллер у коментарі відповіді на заяву М. Азарова погодився з перспективами реструктуризації "Нафтогазу України" і перегляду контрактів - але тільки за сценарію злиття з "Газпромом".
"Звичайно, після злиття з "Газпромом" "Нафтогаз України" як суб'єкт господарювання припинить своє існування, буде ліквідаційний період, і через певний час після настання всіх необхідних формальностей буде діяти на цьому ринку зовсім інша нова компанія. І в силу цього всі угоди, які існують на сьогоднішній момент, будуть переглянуті", - повідомив журналістам Міллер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас