"Газпром" і Білорусь можуть підписати новий договір з газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і Білорусь можуть підписати новий договір з газу

Енергетика
243
Холдинг "Газпром" і Білорусь збираються на початку грудня цього року укласти новий контракт на постачання і транзит російського газу, повідомляє управління інформації компанії.
Сьогодні РФ і Білорусь продовжили переговори про умови постачань і транзиту газу з урахуванням входження з 2012 року обох сторін в єдиний економічний простір (ЄЕП).
В "Газпромі" зазначили, що параметри нового контракту будуть враховувати питання купівлі холдингом 50% акцій "Белтрансгазу".
31 грудня 2006 "Газпром" і "Белтрансгаз" підписали контракт на постачання і транзит газу в 2007-2011 роках. Документом, зокрема, була визначена формула ціни з 1 січня 2008 року (відповідна формула ціни при поставках російського газу в Європу), а також знижуючі коефіцієнти ціни на 2008-2010 роки (0,67, 0,8 і 0,9 відповідно).
У серпні 2011 року голова уряду РФ Володимир Путін доручив Міністерству енергетики Росії і "Газпрому" визначити величину знижувального коефіцієнта ціни на газ для Білорусі з 2012 року. Тоді Путін підкреслив, що остаточні домовленості будуть ув'язані з придбанням "Газпромом" решти 50% в "Белтрансгазі".
Зараз "Газпром" уже володіє 50% акцій компанії "Белтрансгаз", яка контролює систему газопроводів в Білорусі.
У період з травня по липень 2011 року компанія вела переговори з Мінськом про викуп частки, що залишилася компанії. Білоруська сторона тоді висунула умови, згідно з якими продаж акцій можливий тільки при підписанні нового договору на поставку газу для Білорусі за внутрішньоросійськими цінами. "Газпром" наполягав на покупці без виконання цієї умови.
30 червня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія готова заплатити 2,5 млрд доларів за 50% акцій білоруської компанії. Проте вже в середині липня російська компанія повідомила, що відкладає переговори про купівлю "Белтрансгазу".
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас