Україна і РФ ведуть артпідготовку до газової війни? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і РФ ведуть артпідготовку до газової війни?

Енергетика
562
Політолог Вадим Карасьов називає сьогоднішні заяви щодо реформування НАК "Нафтогаз України" артпідготовкою можливої ​​"газової війни".
Про це він заявив в коментарі УНІАН.
"Ми тиснемо на них "Нафтогазом", зокрема, його ліквідацією, а вони тиснуть на нас авторитетом. Це такий, з одного боку, паритетний, а з іншого боку, асиметричний обмін люб'язностями в руслі військово-геополітичної класики: хочеш миру - готуйся до війни", - сказав Карасьов.
Він зазначив, що сьогоднішні заяви щодо "Нафтогазу" є демонстрацією того, що обидві сторони мають намір і далі готуватися до "газової війни", але зроблять все, щоб її не було. На думку експерта, "газова війна" не вигідна ані української, ані російської сторони. "В результаті програють обидві сторони", - зазначив Карасьов.
На його думку, Україна могла б реформувати "Нафтогаз" з відповідними наслідками правосуб'єктності газового договору 2009 року.
"Навіть якщо з юридичної точки зору це може виглядати цілком коректно, то з політичної та геополітичної це створюватиме ряд серйозних проблем у двосторонніх відносинах України та Росії. Але поки всі розуміють, що це лише риторика, словесна артпідготовка, але все таки російська сторона сподівається, що українська сторона не переступить цю межу, що розділяє слова, погрози, психологічний тиск від реального наміру юридично ліквідувати "Нафтогаз" і на його юридичних уламках створити нового партнера "Газпрому", - вважає політолог.
Він зазначив, що в даному випадку невигідною виглядає позиція Росії, оскільки в Європі побачать, що вона є "примхливим, незговірливим партнером", який не зумів домовитися ні з колишнім Президентом України Віктором Ющенком, ні з чинним главою держави Віктором Януковичем.
Як сказав Карасьов, ця ситуація може показати, що судовий розгляд кримінальної справи проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко не має підстав, оскільки вона фактично виявилася єдиним політиком, який зміг знайти компроміс з Росією з питання газу.
Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 2 вересня, прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що після завершення реформування НАК "Нафтогаз України" і виведення з неї компаній, що займаються транзитом і видобутком газу, "Нафтогаз" буде ліквідовано. Також Азаров підкреслив, що ліквідація компанії приведе до перегляду чинних газових контрактів з "Газпромом".
У свою чергу глава ВАТ "Газпром" Міллер заявив, що НАК "Нафтогаз України" припинить своє існування після злиття з "Газпромом", після чого будуть переглянуті всі чинні угоди щодо співпраці двох компаній.
Також сьогодні стало відомо, що Президент України Віктор Янукович доручив прем'єру Азарову до 1 жовтня забезпечити підготовку і подати на розгляд Керівної ради Комітету з економічних реформ проект програми реформування НАК "Нафтогаз України".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас