Росія восени планує "заморозити" проект Бургас-Александруполіс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія восени планує "заморозити" проект Бургас-Александруполіс

Енергетика
410
Росія восени планує "заморозити" проект Бургас - Александруполіс, повідомив журналістам віце-президент АК "Транснафта" Михайло Барков.
"Від Бургас - Александруполіс ми відмовлятися не будемо. Це цікавий проект, схвалений ЄС", - сказав він. "У жовтні-листопаді, швидше за все, ми його заморозимо, зробимо "сплячим": закриємо всі представництва, залишимо одну людину в Амстердамі. Але ініціаторами виходу з проекту ми не будемо", - додав він.
За його словами, наразі існує близько 15 проектів в обхід турецьких проток, сім з яких є найбільш реальними. "Один з них - БТС-2", - сказав він. Він не виключив, що "Транснафта" може взяти участь в одному з подібних проектів. Зокрема, віце-президент згадав Трансфракійський проект. За його словами, він економічно зіставимо з Бургас - Александруполіс. Цей проект передбачає прокладку трубопроводу по європейській території Туреччини. "Вони нещодавно знову на нас виходили. Але зараз це уповільнений проект, хоча він може відродитися", - сказав Барков.
Серед інших обхідних проектів він назвав Констанца-3, Одеса - Броди - Плоцьк і Самсун - Джейхан. При цьому він зазначив, що останній проект поки економічно неспроможний і переговори по ньому заморожені. Водночас віце-президент не виключив, що турецька сторона може створити рентабельні умови.
Нафтопровід Бургас - Александруполіс, який передбачається прокласти по території Греції та Болгарії, дозволить знизити обсяг транспортування нафти танкерами через перевантажені протоки Босфор і Дарданелли. Пропускна здатність нафтопроводу довжиною близько 300 км складе 35 млн тонн на рік з можливістю збільшення до 50 млн тонн на рік. Вартість будівництва оцінювалася раніше в суму близько 1 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас