Інвестори залишають країну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори залишають країну

Казна та Політика
2202
Нестабільність на зовнішніх ринках і затягування переговорів української влади з МВФ призвели до різкого падіння вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої держпозики (ОВДП). Їх портфель знизився за серпень на 2 млрд грн і досяг рівня, на якому був рік тому, - 6,9 млрд грн. Експерти вважають, що повернути інвесторів у ОВДП можна, тільки підвищивши прибутковість, на що в Мінфіні до кінця року не підуть.
Вчора Нацбанк повідомив, що в серпні обсяг ОВДП в обігу скоротився на 2,86 млрд грн, до 150,4 млрд грн. Найбільший відтік активів з держпаперів спостерігався у банків: на 2,39 млрд грн, до 64,51 млрд грн. Портфель нерезидентів знизився на 1,98 млрд грн, до 6,87 млрд грн, а небанківських організацій - на 4,64 млн грн, до 5,72 млрд грн. Тільки НБУ наростив портфель держпаперів - на 1,51 млрд грн, до 73,3 млрд грн.
Банкіри пояснюють падіння своїх вкладень у держоблігації низькою ліквідністю ринку та непривабливою прибутковістю цих паперів. На останньому аукціоні Мінфіну - 30 серпня - уряду вдалося продати дворічні ОВДП лише на 55 млн грн під 9% річних, тоді як банки готові купувати більше паперів, але з прибутковістю 13,5%. З проведених за всі три літні місяці аукціонів тільки п'ять виявилися результативними. Портфель кредитних установ в ОВДП знизився за рахунок не тільки погашення паперів урядом, але і передачі їх Нацбанку для отримання рефінансування. НБУ, за його власними даними, двічі в серпні видав рефінансування на 509,6 млн грн.
Різке зниження портфеля держпаперів нерезидентів - на 22,4% - пояснюється їх погашенням. Вкладення іноземців в ОВДП знизилися до рівня 22 вересня 2010 року. "Об'єктивно нерезиденти не купують нові облігації, - зазначив директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Креді Агріколь Банку Антон Болдирєв.- Причиною цього є велике занепокоєння на зовнішньому ринку і прагнення знизити ризики вкладень. Україна належить до ризикових країн, нерезиденти намагаються піти з таких паперів" . Другою важливою причиною відходу нерезидентів банкіри називають тривалі переговори з МВФ, який є для них індикатором довіри. А річна затримка в отриманні коштів МВФ дає нерезидентам привід сумніватися в стабільності вкладень.
Експерти кажуть, що деякі нерезиденти зараз можуть купити валютні борги України. "Вкладати в єврооблігації набагато вигідніше, ніж в гривневі папери, - пояснює начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин.- Інвестори заробляють не тільки на первинному, але і на торговому ринку. Ціни на ОВДП на біржі падають, формуючи ще більший негативний торговельний дохід, що позначається на наступному рішенні, вкладати в ОВДП чи ні".
Змінити ставлення іноземних інвесторів до ОВДП може тільки поява у них апетиту до ризику на глобальних ринках і позитивна оцінка з боку МВФ дій уряду і темпів розвитку економіки, впевнений Антон Болдирєв. Однак ситуація до кінця року не зміниться. "Для повернення інвесторів Мінфіну зараз необхідно підняти прибутковість паперів на первинному ринку хоча б паритетного рівня відносно вторинного, - говорить Олександр Печеріцин.- Можлива ситуація, коли Мінфіну терміново знадобляться гроші, в міністерстві вирішать підняти прибутковість, і виникне ситуативний приплив коштів. Але планомірного повернення інвесторів у цьому році ми не побачимо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас