Великобританія відкладе реформу банківського сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія відкладе реформу банківського сектора

Казна та Політика
195
Радикальна реформа британського банківського ринку, яка могла початися вже цього року, швидше за все, буде відкладена до 2015 року, після того як в країні пройдуть загальні парламентські вибори. Про це повідомили Financial Times, The Times і Guardian з посиланням на джерела в уряді.
Нагадаємо, після фінансової кризи 2008 року був розроблений план, покликаний убезпечити громадян, які користуються послугами роздрібного банкінгу, від проблем, з якими можуть зіткнутися британські банки, в яких існують підрозділи як інвестиційні, так і роздрібні. В опублікованій навесні попередній версії доповіді незалежної банківської комісії було запропоновано комбінований підхід, що поєднує відокремлення роздрібних операцій банків з підвищенням вимог до власного капіталу всіх банків. Комісія також запропонувала, щоб у разі виникнення серйозних фінансових проблем витрати брали на себе кредитори банків, а не платники податків. Остаточну версію доповіді комісія представить у вересні, після чого пропозиції будуть розглянуті британським урядом.
Напередодні вересневого засідання у Великобританії розгорілася неабияка полеміка навколо плану реформ. Банкіри заявили, що зараз на тлі боргової кризи та сповільнення зростання економіки реформа лише послабить банки, які не зможуть повною мірою кредитувати британську економіку. На цьому тижні Анджела Найт, голова Британської банківської асоціації, заявила: "На даний момент основні зусилля треба спрямувати на економічне відновлення, а не на новий удар по банках". Останні висловлювання британських політиків підтверджують, що на тлі ослаблення економічного зростання вони все більше схиляються якщо не до скасування реформ, то до перенесення її початку на більш пізній термін. Британський прем'єр Девід Кемерон на цьому тижні заявив: "Головне, що ми хочемо від банків, - це кредитувати економіку, для того щоб підтримувати зростання і зберігати робочі місця. Нам потрібно бути впевненими, що ми не ризикуємо втратити робочі місця".
До останнього моменту найпослідовнішим прихильником радикальної і швидкої реформи банківського сектора залишався міністр у справах бізнесу Вінс Кейбл з Ліберально-демократичної партії. Він звинувачував банкірів у тому, що ті хочуть використати європейську боргову кризу у своїх інтересах і відтягнути початок реформи. Проте як повідомили сьогодні британські ЗМІ з посиланням на джерела в уряді, Кейбл теж може визнати, що до загальних парламентських виборів здійснення реформи в первісному вигляді може бути неможливим.
Багато аналітиків звинуватили владу в тому, що вона піддалася тиску з боку банкірів. "Вінс Кейбл програє битву за радикальну реформу британської банківської галузі через жорсткого протистояння банківської еліти. Міністр фінансів Осборн вже натякнув, що має намір відійти від своєї колишньої позиції, яка полягала в тому, що роздрібний банкінг треба відокремити від інвестбанкінгу, що нагадує гру в казино", - заявив старший викладач банківської справи Бізнес-школи Манчестера професор Ісмаїл Ертюрк.
На думку експерта, причина, чому фінансові ринки зараз знову переживають нестабільний стан, - це те, що з 2008 року банківський сектор так і не піддався радикальній реформі. "Це просто неймовірно, але через майже чотири роки політики та представники бізнесу досі наполягають на збереженні у Великобританії такої банківської системи, яка продовжує отримувати субсидії від держави і не здатна ефективно кредитувати бізнес і приватних позичальників", - вважає Ертюрк.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас