НББ буде інтервенціями підтримувати обмінний курс нацвалюти на допсесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НББ буде інтервенціями підтримувати обмінний курс нацвалюти на допсесії

Валюта
405
Національний банк Білорусі (НББ), який планує з середини вересня організувати додаткову сесію на Білоруській валютно-фондової біржі для визначення ринкового курсу нацвалюти, проводитиме інтервенції з метою приведення курсу білоруського рубля до рівноважного значення, заявила агентству "Інтерфакс-Захід" голова правління НББ Надія Єрмакова.
Як повідомлялося раніше, на допсесії торги валютою будуть здійснюватися на принципах ринкового попиту та пропозиції. При цьому на основній сесії валюта буде продаватися "тільки для оплати за газ, електроенергію та інші невідкладні платежі", заявив раніше глава держави Олександр Лукашенко.
"Національний банк буде таргетувати курс, який складеться за підсумками торгів на допсесії", - сказала Єрмакова.
За її словами, НББ має необхідний для відновлення валютних інтервенцій обсяг ресурсів. "Джерела для цього (валютних інтервенцій) є, їх я поки назвати не можу. Але вони лежать у нас на рахунках, і не тільки в резервах. Будуть і нові джерела надходити. У цьому плані все у нас прораховано. Глава держави на нараді не даремно повідомив про надходження до кінця року інвестицій на $5 млрд. Не даремно названо й терміни відкриття додаткової сесії - середина вересня - все це прораховано", - підкреслила глава НББ.
При цьому вона категорично спростувала можливість використання адміністративних усних рекомендацій на адресу учасників ринку щодо бажаного значення обмінного курсу. "Усних рекомендацій не буде, якщо тільки хтось десь буде пустувати і бешкетувати. Хтось, без мого відома, не має права давати жодні рекомендації, - сказала Єрмакова. - Рекомендації Національного банку, якщо вони будуть даватися, повинні бути схвалені офіційно, рішення має бути підписане головою правління. Або ж це має бути постанова правління. Усних рекомендацій бути не повинно - в цьому випадку можна тільки нашкодити".
Тим часом глава НББ утримується від оцінок рівня обмінного курсу, який може скластися за підсумками проведення допсесії, хоча впевнена, що в будь-якому випадку він не перевищить поточного значення, сформованого на "чорному" ринку. "Зараз ніхто не може сказати, на якому рівні складеться обмінний курс за результатами проведення додаткової торговельної сесії. І я зараз не можу про це сказати", - зазначила вона.
За словами Єрмакової, НББ не припинятиме допсесію навіть у разі сильного зміни значення курсу. "Будемо далі проводити допсесію, щоб побачити цей курс", - пояснила вона позицію НББ у разі різкого падіння обмінного курсу в ході торгів. "Я не думаю, що курс вискочить в "надхмарну", тому що на "чорному" ринку він сформувався на рівні 10 тис. (білоруських рублів) за долар, і понад 10 тис. він не виросте. А якщо там піднімуть, то, будь ласка. Хто до них піде, якщо буде можливість легально купити валюту на додатковій сесії?", - сказала Єрмакова.
За її словами, кінцевою метою НББ є зближення зберігається офіційного обмінного курсу і курсу допсесії до рівноважного ринкового значення. "Ключовим орієнтиром буде ринок. Мета - знайти "золоту" середину курсу, яка дійсно буде відображати реальність. Але сьогодні реальність одна, а завтра - інша. Тому той єдиний курс, який встановиться і буде офіційним, також буде коливатися", - сказала глава НББ.
При цьому вона констатувала, що НББ вже не вважає раніше оголошене рівноважним значення обмінного курсу (на рівні 5 тис. біл. рублів/$1) таким. "Якби ми так вважали, навіщо було б щось робити? Рівноважний курс повинен визначитися на торгах, на ринкових умовах. Коли рівноважний курс встановиться, він і стане єдиним на всіх сегментах валютного ринку, і на біржі знову буде одна торговельна сесія", - прогнозує Єрмакова.
Між тим, на перехідний період в Білорусі легальними будуть вважатися два обмінні курси: "Сьогодні, до того, як відкриємо додаткову сесію (в середині вересня), буде тільки офіційний курс. З моменту початку торгів на додатковій сесії буде два курси: той, що складеться за результатами цих торгів, і офіційний обмінний курс", - пояснила вона.
Коментуючи терміни уніфікації обмінних курсів, Н. Єрмакова констатувала, що зберігається невизначеність з цього приводу. "Термін 1,5-2 місяці - це оцінка експертів. Це не глава держави встановив, це встановить життя. Може знадобитися і більше часу, а, може, і раніше ми зможемо уніфікувати курс", - сказала глава НББ.
За її словами, до уніфікації обмінних курсів обов'язковий продаж частини валютної виручки (30%) збережеться за офіційним курсом. До відкриття допсесії продовжать свою дію і обмеження з курсоутворення на позабіржовому ринку (плюс/мінус 2% до офіційного курсу). "Поки існує офіційний курс - обмеження залишаються. Після відкриття допсесії будуть нові правила, які будуть введені після стабілізації курсу", - поінформувала Єрмакова.
Наразі у Білорусі використовуються як мінімум три обмінні курси: офіційний курс НББ (5096 біл. рублів/$1 на 30 серпня), "тіньовий" безготівковий (близько 9-10 тис. біл. рублів/$1), "тіньовий" готівковий (на рівні 8,5-9 тис. біл. рублів/$1).
За офіційним курсом на біржі валюту можуть купити з дозволу НББ тільки імпортери медикаментів за переліком кодів ТН ЗЕД, "Белтрансгаз" для розрахунків за газ і, в разі задоволення цих заявок, - юрособи-платники валютних кредитів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас