S&P підтвердило суверенний рейтинг Росії на рівні BBB зі "стабільним" прогнозом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підтвердило суверенний рейтинг Росії на рівні BBB зі "стабільним" прогнозом

Казна та Політика
108
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Rating Services (S&P) підтвердило суверенні кредитні рейтинги Російської Федерації - BBB/A-3 (за зобов'язаннями в іноземній валюті) та BBB+/A-2 (за зобов'язаннями в національній валюті) - зі "стабільним" прогнозом, йдеться в повідомленні S&P.
Рейтинг Росії за національною шкалою підтверджений на рівні ruAAA. Оцінка ризику переказу і конвертації валюти для російських несуверенних позичальників залишається на рівні ВВВ.
Підтвердження рейтингів відображає той факт, що "обсяг активів розширеного уряду РФ трохи перевищує обсяг зобов'язань - внаслідок бюджетного профіциту в минулі періоди і помірного поточного дефіциту, а також позицію країни в цілому як зовнішнього нетто-кредитора", зазначають у рейтинговому агентстві.
Разом з тим, на думку аналітиків S&P, рівень рейтингів РФ як і раніше обмежують структурні слабкості російської економіки, такі як сильна залежність від вуглеводнів та інших сировинних ресурсів, а також "політична невизначеність, викликана невизначеністю процесу спадкоємності президентської влади і слабкістю системи стримувань і противаг між інститутами влади".
"Ми очікуємо, що питання про президентські вибори, які відбудуться в березні 2012р., буде вирішено чинним президентом країни Дмитром Медведєвим і прем'єр-міністром Володимиром Путіним, коли вони визначать, хто з них братиме участь у виборах на цю посаду", - пояснюють в S&P. Результат виборів, на думку аналітиків міжнародного агентства, може вплинути в тому числі на оперативність консолідації сектора суспільних фінансів в Росії та просування структурних реформ, включаючи пенсійну реформу, покращення бізнес-середовища та приватизацію.
Прогноз із рейтингу S&P "стабільний" відображає збалансованість ризиків з точки зору рейтингів. "З одного боку, ми відзначаємо відносно низький рівень боргу уряду та позицію країни як нетто-кредитора (вимірювану показником "вузького" чистого зовнішнього боргу), з іншого - залежність бюджету та економіки від коливань цін на ключові експортні товари", - вказують у S&P. При цьому позитивний вплив на рейтинги може надати реалізація урядом РФ заходів, які призведуть до розширення економічної бази і зростання економіки, а також здатність уряду повернутися до стійкого профіциту бюджету, вважають аналітики агентства. Разом з тим негативний вплив на рейтинги може надати нездатність російського уряду впоратися з високим ненафтовим дефіцитом бюджету на тлі тривалого падіння цін на нафту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас