Дніпровський машзавод продадуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дніпровський машзавод продадуть

Фондовий ринок
651
Відповідно до опублікованого в газеті "Відомості приватизації" наказу ФДМ, відомство затвердило помісячний план-графік виставлення на продаж пакетів акцій компаній до кінця 2011 р. (3-4 квартал). До цього переліку потрапила й Державна акціонерна холдингова компанія "Дніпровський машинобудівний завод", 100% акцій якої повинні бути продані в грудні.
Сьогодні ДАХК "ДМЗ" - це ПАТ з однойменною назвою, а також ДАТ "Конструкторське бюро "Дніпровське". ПАТ "ДМЗ", як говориться на сайті самого підприємства, - єдиний виробничий комплекс в Україні, який здатний самостійно розробляти й виробляти цифрові системи телекомунікацій. Колись завод спеціалізувався на створенні радіолокаційної техніки і систем попередження ракетного нападу. У портфелі конструкторського бюро - розробки систем спецзахисту телекомунікаційних мереж та програмної телефонізації силових відомств. Основним же напрямком діяльності заводу традиційно було обладнання систем ППО і ПРО, протиракетного спостереження і оборони, контролю космічного простору, військового зв'язку.
Правда, після розпаду Союзу підприємству довелося переорієнтувати свій технічний потенціал в сторону цивільних потреб, і "ДМЗ" зосередився на розробці систем телефонії. Так, за час незалежності силами заводу була створена вітчизняна автоматична цифрова телефонна станція системи "Дніпро" потужністю до 400 тисяч абонентських ліній на рік. Головним замовником компанії традиційно виступав "Укртелеком" - саме у співпраці з держоператором фіксованого зв'язку "ДМЗ" був призначений відповідальним за реалізацію програми зі створення єдиної Національної системи зв'язку України. Варто відзначити, що, за даними системи розкриття інформації, ДАХК "ДМЗ" належить 50% ПАТ "ДМЗ", ще 19% перебувають у власності ТОВ "Дніпротехінвест" (м. Дніпропетровськ). Про власників решти акцій не повідомляється.
Останніми роками (починаючи з кризового 2008 р.) "Дніпровський машзавод", кажуть на підприємстві, втратив майже всі замовлення з розвитку телефонних мереж "Укртелекому". Якщо в 2008 р. завод взагалі зупинився, то зараз завантаження профільними замовленнями складала не більше 13-15% від проектної потужності підприємства. Щоб працювати з прибутком, завантаження повинна становити не менше 300-350 портів зв'язку в рік. Потреба "Укртелекому" оцінюється фахівцями на рівні 600-700 портів.
З урахуванням того, що у "ДМЗ" вже є приватні власники, можна припустити, що участь у майбутній приватизації може бути їм цікавою. Хто стоїть за ТОВ "Дніпротехінвест" - невідомо, але ще в 2009 р. про бажання викупити держпакет ПАТ "ДМЗ" у держави заявляли представники дніпропетровської промислової корпорації "Веста". "Ми плануємо викупити повністю "ДМЗ" і будувати на його території інше виробництво. За два роки ми його переробимо", - заявив тоді президент корпорації та її співвласник Віктор Дзендзерський. Справа в тому, що на базі "ДМЗ" (за схемою оренди виробничих цехів підприємства) створено цілий ряд приватних компаній, одна з яких - дочірня структура "Вести", ЗАТ "Веста-Дніпро" (25% цього підприємства належить ПАТ "ДМЗ" ). На машзаводі "Веста-Дніпро" з'явилася ще в 2004 р., а вже в 2009 р. представники корпорації "Веста" фактично взяли "ДМЗ" у своє управління, розставивши на ключових постах як ПАТ, так і ДАХК лояльний менеджмент.
Цікаво, що діяльність "Веста-Дніпро" не пов'язана з телефонією і системами зв'язку: компанія спеціалізується на виробництві акумуляторів. З приводу потужностей "ДМЗ" у підприємства амбітні плани: там збираються випускати енергозберігаюче обладнання, а також налагодити виробництво альтернативних джерел енергії - вітроустановок і сонячних батарей і навіть акумуляторних батарей для електромобілів.
Здавалося б, дніпропетровські акумуляторники підготували досить міцну базу для того, щоб безперешкодно отримати контроль над бажаним активом. Втім, багато що залежить від волі держави і того, на яких умовах буде продаватися ДАХК - не виключено, що однією з них буде збереження телекомунікаційного профілю підприємства. На "ДМЗ" повідомили, що у зв'язку з приватизацією "Укртелекому" наприкінці минулого року завод відновив виробництво засобів спецзв'язку, хоча виробництво нетрадиційних джерел енергії залишається настільки ж пріоритетним напрямком діяльності.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас