Бойко не прогнозує зростання цін на нафтопродукти з вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко не прогнозує зростання цін на нафтопродукти з вересня

Енергетика
259
Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко не прогнозує зростання цін на нафтопродукти з вересня поточного року. Про це він заявив журналістам перед початком засідання Кабінету міністрів, передає кореспондент РБК-Україна.
"За нашими розрахунками, у нас є певний запас міцності. Ми не чекаємо підвищення ціни в результаті підвищення акцизів, тому що сьогодні маржа на заправках приблизно 220-240 дол./т, а після введення мита вона зменшиться до штатної", - сказав міністр .
Нагадаємо, що раніше Бойко заявив, що в Україну для стабільності на ринку нафтопродуктів необхідно зменшувати частку імпортних нафтопродуктів до 15%, одночасно зі збільшенням вітчизняної нафтопереробки. За його словами, для стабілізації ринку необхідно повернутися до ситуації 2004 року, коли обсяг нафтопродуктів, вироблених в Україну та імпортованих був у співвідношенні 85% до 15%, відповідно (зараз це співвідношення приблизно 50/50).
"У нас має бути таке ж співвідношення, яке було в 2004 році - у нас було 15% імпорту, все інше - ми виробляли самі. За рахунок того, що у нас було імпортне мито на нафтопродукти", - підкреслив міністр.
Юрій Бойко також зазначив, що за останні півтора року, завдяки вжитим заходам, вже помітні позитивні зрушення в бік зменшення імпорту та зростання власного виробництва пального.
"Коли ми прийняли справи, у нас було 60% імпорту, 40% - нашого, зараз - 50% на 50%. Ми поступово йдемо до відтворення моделі, що існувала до 2005 року", - підкреслив міністр енергетики та вугільної промисловості.
З цією метою вже 6 вересня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі може ввести мито на імпорт бензину. Нагадаємо, що 24 січня 2011 комісія прийняла рішення про початок спеціального розслідування щодо збільшення обсягів імпорту нафтопродуктів в Україну, результатом якого може стати введення мит на паливо.
Крім того на факт можливого підвищення вартості палива на українських АЗС впливає і той факт, що з 1 вересня в Україні вводяться нові акцизи на бензин (182 євро за тонну) і дизельне паливо (в залежності від вмісту сірки - 90, 69, 62, 42 євро за 1 тонну, відповідно).
Нагадаємо, що на початку квітня Верховна Рада знизила акцизи на бензини моторні на 27,47% з 182 євро до 132 євро за тонну до кінця серпня. Крім того, Рада на строк до серпня зменшила акцизи на важкі дистиляти (дизпаливо) із вмістом сірки більше 0,2% з 90 євро за тонну до 60 євро за тонну, з вмістом сірки 0,035-0,2% - з 69 євро за тонну до 39 євро за тонну. Це було зроблено з метою зниження роздрібних цін на паливо. За оцінками Кабміну це повинно було призвести до зменшення ціни бензину на 47 коп. за літр. Дійсно, це в якійсь мірі сприяло цінової стабілізації.
Разом з тим оператори ринку очікують збільшення цін на українських АЗС.Згідно з опитуванням учасників ринку, проведеного консалтинговою групою А-95, поновлення дії акцизу автоматично збільшить ціну дизпалива до 9,75-10 грн / л, бензину марки А-95 до 10,65-11 грн / л, а у разі введення мит даний ціновий діапазон збільшиться ще на 1 грн/л. Зростанню цін також може сприяти і дефіцит нафтопродуктів на ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас