"Газпром" стягне збитки з Литви через суд Стокгольма — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" стягне збитки з Литви через суд Стокгольма

Енергетика
404
"Газпром" зробив другу спробу через суд відшкодувати збитки з Міністерства енергетики Литви. Монополія домагається визнання дій відомства порушенням договору акціонерів Lietuvos Dujos.
Експерти високо оцінюють шанси "Газпрому" на перемогу в цьому розгляді. Одночасно вони вказують на політичну складову конфлікту, а саме - ціну на газ для внутрішнього ринку Литви.
Відносини Литви і "Газпрому" загострилися після того, як уряд Литви, виконуючи директиви так званого Третього енергетичного пакета, затвердив концепцію нового закону "Про природний газ". Відповідно до неї, з компанії Lietuvos Dujos повинні бути виділені магістральні газопроводи. У травні минулого року парламент Литви підготував проект закону "Про газ", згідно з яким після розділу Lietuvos Dujos транспортна компанія відійде під контроль уряду. Наприкінці грудня сусідам Литви - Латвії та Естонії - "Газпром" надав знижки на газ у розмірі 15%, якщо обсяг палива, яке вони відбирають, буде на рівні 2007 року. Знижувати ціни для Вільнюса підстав немає, зазначав тоді заступник голови правління монополії Валерій Голубєв. "Газпрому" належить 37,06% компанії Lietuvos Dujos, 38,9% - німецькому концерну E.On Ruhrgas, 17,7% - уряду Литви.
У березні Вільнюс пригрозив ініціювати міжнародний розгляд проти "Газпрому". Виступаючи на нараді у Вільнюсі, міністр енергетики країни Арвідас Секмокас, зокрема, підкреслив, що ціни "Газпрому" порушують угоду, досягнуту за приватизації головної газової компанії Литви Lietuvos Dujos (37,1% належить російській компанії), у зв'язку з чим влада країни вимагала у російської компанії коментарів щодо даного питання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас