В Іраку і Афганістані розтрачено 30 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Іраку і Афганістані розтрачено 30 млрд дол

Казна та Політика
316
Марнотратство, як виявили члени комісії, відбувалося через паскудне планування, низький рівень контролю, відверте фінансове шахрайство і відсутності конкуренції при укладанні контрактів з приватними компаніями.
"Американські платники податків витратили $40 млн. на в'язницю в Іраку, проти якої виступали місцева влада і яка так і не була завершена. Вони витратили $300 млн. на електростанцію в Кабулі, на підтримку якої в афганського уряду немає ні фінансових, ні технічних можливостей", - наводить приклади комісія.
Даремно, як з'ясувалося, був витрачений приблизно кожен шостий долар з $192,5 млрд., виділених з бюджету США на військові кампанії в Іраку і Афганістані в період з 2002 по 2011 рр.
Показовим прикладом нерозумного планування, як стверджують конгресмени, стали контракти на оренду 20-футових контейнерів для морських перевезень військового обладнання, через які платники податків втратили $720 млн. Військові багаторазово були не в змозі правильно розрахувати час їх експлуатації.
Згідно з домовленостями з вантажоперевізниками, Пентагон зобов'язався платити штраф розміром $2200 щоразу, коли не встигне повернути контейнери в обумовлений термін. Військові затримували відправлення контейнерів понад 97 тис. разів, в результаті чого за оренду кожного з них платникам податків довелося заплатити $7400, при тому що їхня вартість дорівнювала лише $3200 за штуку.
"Наш підсумковий звіт показує, що марнотратство і шахрайство при укладанні контрактів з приватними структурами вийшли за розумні межі. Шкода не обчислюється втратами для платників податків. Вона включає розкладання Збройних сил США, дипломатичних та відновлювальних програм, підживлення корупції в країнах розміщення військ, підрив репутації США і впливу нашої країни на зарубіжжя", - констатують автори звіту.
Як говориться в пояснювальній записці сенаторів Крістофера Шоулза і Майкла Тібо, $30 млрд. втрат - цифра "консервативна, але твереза". За їхніми словами, Штати повинні терміново змінити стратегію ведення військових витрат, тому що ризикують даремно розтратити ще $30 млрд. на проекти, які іракський та афганський уряди не зможуть або не захочуть підтримувати.
"Недосконале планування, недоукомплектованість штатів і надмірна довіра до приватних структур призводять до того, що мільярди доларів віддаються без проведення належних тендерів легіону іноземних субпідрядників, які не підпадають під вплив законодавства США", - відзначають конгресмени.
Автори доповіді, яка сьогодні буде розглянута Конгресом, запропонували 15 заходів, покликаних поліпшити ситуацію. Головна рекомендація полягає у створенні урядового органу, який буде координувати всі агентства, що займаються виконанням військових контрактів. У Пентагоні вважають, що бюрократична надбудова може позбавити армію мобільності.
"Військовий департамент добре обізнаний про недоробки, які багато років припускались при виконанні контрактів. Всі ці роки ми напружено працювали, щоб усунути всі недоліки, на які наштовхувалися. Однак помилки відбувалися знову, оскільки затяжний процес пошуку найбільш вигідної конкурентної пропозиції суперечить інтересам учасників бойових дій. У багатьох випадках йдеться про порятунок життів, коли виконувати замовлення потрібно швидко через особливості конфлікту", - пояснює офіційний представник Пентагону полковник Девід Лапан.
Військове відомство США опинилося в зоні підвищеної уваги недавно, коли перед загрозою технічного дефолту уряд Штатів почав шукати способів скорочення дефіциту бюджету. Раніше конгресмени звинуватили Пентагон у надмірному фінансуванні ризикових і сумнівних проектів розвитку озброєнь, покупці запасних частин для військової техніки за роздутими цінами та оплату послуг тіньових транспортних компаній Афганістану, які можуть бути пов'язані з ворожим рухом "Талібан".
Опинившись під тиском критики, генерал-лейтенант Уїльям Колдуелл, що відповідає в Афганістані за підготовку урядової армії і поліції, пообіцяв "зробити все можливе" для зниження інфраструктурних витрат Вашингтона в цій країні.
"Минулого року навчання та забезпечення силових відомств Афганістану коштувало нам $11,6 млрд. Тепер ми маємо намір економити. Наприклад, ми будемо будувати більш дешеві та швидкі у зведенні казарми і оснащувати їх вентиляторами замість кондиціонерів", - повідомив пан Колдуелл.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас