В зоні президентської уваги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В зоні президентської уваги

Казна та Політика
805
Робочий візит Віктора Януковича до Польщі став його першою зустріччю з кимось із західних лідерів після затримання екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Броніслав Коморовський запросив українського колегу поговорити про це в неформальній обстановці у своїй резиденції на березі Балтійського моря.
В Україні оприлюднили мінімум інформації про візит. "Сторони обговорили питання європейської інтеграції, зокрема, питання підготовки Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом", - йдеться в офіційному повідомленні. Від більш детальних коментарів у адміністрації президента відмовилися. Не відбулася і підсумкова прес-конференція глав держав.
Польська сторона була більш відвертою. Заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Помяновський повідомив, що справа Тимошенко стала однією з головних тем зустрічі, оскільки нинішні події в Печерському суді, де судять екс-прем'єра, можуть викликати "міжнародні наслідки". "Проблема і в тому, як виглядає процес, і в тому, як його сприймає Захід. Багато світових лідерів висловили стурбованість цією справою", - заявив дипломат в інтерв'ю польському радіо.
Припущення про те, що наслідки можуть бути серйозними і що Польща стурбована політичними процесами в Україні, підтвердила і стаття радника польського президента Романа Кужняра, опублікована 30 серпня в Gazeta Wyborcza. "Розвиток подій у Києві може зв'язати Польщі руки, і гору можуть взяти аргументи тих політиків і держав, які негативно ставляться до вступу України до ЄС... Було б фатально, якби над Дніпром не оцінили серйозність ситуації", - вважає Кужняр.
Українські експерти не сумніваються, що ситуація з розслідуванням справ, які в ЄС називають політичними, безпосередньо впливає на європейські перспективи України.
Заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий нагадав, що будь-яка країна-член ЄС може заблокувати набрання чинності договору про асоціацію України та ЄС на етапі його ратифікації. "Треба віддати належне Тимошенко і Луценку, які заявили, що угода про асоціацію має наблизити Україну до європейських норм, і тому вони не хотіли б, щоб їх переслідування загальмувало цей процес. Тим не менш ЄС вже почав виробляти нову позицію з Україною, і це не дуже хороший сигнал. Європарламент також визначається. Там навіть з'явилася думка, що можна відкласти парафування договору", - розповів Чалий.
Офіційна заява лідерів Україною та ЄС про те, що переговори щодо угоди про асоціацію завершені, планується зробити на саміті Україна-ЄС в грудні нинішнього року. За інформацією "Комерсант-Україна", вірогідність того, що Європейський парламент (ЄП) рекомендує Єврокомісії відкласти цю церемонію, дійсно обговорюється і буде розглядатися сьогодні на спільному засіданні комітетів ЄП з питань закордонних справ і міжнародної торгівлі. Днями співдоповідач з цього питання, депутат Європарламенту Павло Залевський звернувся до представників українського експертного співтовариства з проханням прокоментувати, "як буде розвиватися ситуація, якщо угода не буде підписана".
Втім, на сьогодні документально оформлені пропозиції відстрочити переговори з Києвом в ЄП не зареєстровані. У Партії регіонів упевнені, що позиція Брюсселя не зміниться і парафування договору відбудеться до кінця року. Більше того, представники влади вважають, що стурбованість європейських політиків з приводу судових процесів не завадить ратифікації договору в майбутньому. "Нехай Європа стурбована тим, що коїться в Європі. А внутрішньополітичні процеси в Україні не впливають на перспективи європейської інтеграції України, - заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції Володимир Вечерко.- А з приводу того, що говорить Залевський, я можу сказати одне: я знаю настрої в Європарламенті. Там багато депутатів налаштовані на те, щоб продовжувати дружити з Україною".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас