Експерт: Офіційний курс білоруського рубля теж потрібно відпустити у вільне плавання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Офіційний курс білоруського рубля теж потрібно відпустити у вільне плавання

Казна та Політика
298
Лібералізація обмінного курсу білоруського рубля, про яку оголосив у вівторок президент країни Олександр Лукашенко, не має великого сенсу при стримуванні офіційного курсу Нацбанку, вважає відомий білоруський економіст Ярослав Романчук.
За словами Лукашенко, Білорусь з середини вересня відпускає у вільне плавання курс національної валюти і не буде його штучно підтримувати. Курс визначатиметься на основі попиту і пропозиції в ході додаткової торговельної сесії валютно-фондової біржі, повідомив глава держави.
"Фактично Лукашенко не сказав нічого нового. Наразі існує так званий народний обмінний курс. І він буде легалізований. Але необхідно зробити кроки з наближення офіційного курсу до комерційного", - заявив Романчук.
Він переконаний, що весь імпорт буде здійснюватися саме за комерційним курсом і якщо буде проводитись штучне стримування цін, то "посилиться дефіцит і товари будуть йти "у тінь", посилиться несанкціонований експорт, наприклад на Росію".
"Але Лукашенко поки явно не готовий перенести тяготи девальвації на плечі споживачів і виробників", - упевнений економіст.
Проте він вважає, що білоруське керівництво буде змушене піти на непопулярні заходи для отримання іноземних кредитів, у тому числі чергового траншу кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС розміро 400 млн доларів. "Думаю, це відбудеться в четвертому кварталі, десь у жовтні. Кудрін не піде на виділення грошей без єдиного курсу", - сказав Романчук.
Віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін очолює раду Антикризового фонду ЄврАзЕС. Саме цьому органу на основі індикаторів виконання Білоруссю умов надання кредиту станом на кінець жовтня належить ухвалити рішення щодо виділення другого траншу.
Романчук також висловив сумнів у прозорості продажу валюти за офіційним курсом на основний біржовий сесії.
У вівторок Лукашенко заявив, що на основній торговельній сесії валюта буде продаватися тільки для оплати поставленого газу, електрики і на інші невідкладні платежі.
"Є люди, які ловлять рибу в каламутній воді. Хотів би я подивитися на список цих нагальних цілей і людей, які отримають право купувати валюту по 5 тисяч білоруських рублів за долар", - прокоментував Романчук.
Торкаючись раніше виданих рублевих кредитів, він заявив, що сумнівається у підвищенні ставок за ними. "Думаю, що керівництво країни вже змирилося з тим, що якась частина населення отримала користь. Та й серед одержувачів рублевих кредитів багато високопоставлених осіб у банківській і урядовій сферах. Вони не будуть рубати сук, на якому сидять", - сказав Романчук.
"Але навіть якщо відбудеться індексація рублевих кредитів, то відсоткова ставка все одно буде дуже сильно відставати від інфляції. Не готові чиновники встановити ставку 80% річних. Їм би пережити збільшення ціни бензину фактично до долара за літр", - додав він.
Експерт прогнозує, що складнішою буде ситуація з одержувачами валютних кредитів, незважаючи на те, що вони нечисленні. "Деякі з них не зможуть купувати валюту для виплати кредитів по новому курсу. Більшість валютних кредитів брали для покупки автомобілів і нерухомості. Буде вилучатися те, що в заставі. Це додасть головного болю банкам", - сказав він.
Також, на думку Романчука, найближчим часом збільшиться відтік громадян Білорусі на заробітки за кордон, в першу чергу в Росію. "І в Росії, і на Україні досить стабільна валюта, тому багато білорусів виїдуть на заробітки", - сказав він.
З точки зору впливу на макроекономічні показники, на думку Романчука, вільне формування комерційного курсу білоруського рубля призведе до скорочення обсягу зовнішньої торгівлі, завдасть удару по виробництву, будівництву. "ВВП впаде з 9% до чогось близького до нуля", - очікує він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас