Україні загрожує дефіцит бензину з 1 вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні загрожує дефіцит бензину з 1 вересня

Енергетика
865
Учасники ринку нафтопродуктів не виключають дефіциту палива з 1 вересня в Україні. Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на опитування учасників ринку, проведений "Консалтингової групи А-95". Дефіцит може виникнути через відновлення з 1 вересня дії підвищених ставок акцизного збору на нафтопродукти і можливого введення мит на імпортне паливо.
Разом з тим, учасники ринку не прогнозують різкого зростання цін на АЗС наступного місяця.
Поновлення дії акцизу автоматично збільшить ціну дизельного палива до 9,75-10,00 гривень за літр, бензину марки А-95 - до 10,65-11,00 гривень за літр. У разі введення мит даний ціновий діапазон збільшиться ще на 1 гривню за літр.
На думку директора ТОВ "Укр-Петроль" Андрія Томашука, зростання ставок акцизу почне коригувати ціни на АЗС вже через 3-4 дні після відновлення їх дії, а плавне підвищення роздрібних цін буде тривати до 20-25 вересня. Сумарний ріст може скласти 20 копійок за літр за дизпаливо і 50 копійок за літр бензину.
На думку директора ТОВ "Нефтек Ойл" Антона Гродзіцького, зростання цін складе близько 20-30 копійок за літр на всі марки. Водночас, за його словами, сьогодні учасників ринку більше хвилює можливе введення імпортних мит. Гродзіцький підкреслив, що якщо сьогодні частка імпорту складає 50%, то її зниження до 15% призведе до дефіциту розміром близько 35% обсягів палива.
Зниження ставок акцизного збору до рівня 2010 року було ініційовано Міненерговугілля у квітні з метою стабілізації цін на нафтопродукти в умовах рекордних цін на нафту на світовому ринку. Термін дії знижених акцизів на бензин і ДП закінчується 1 вересня 2011 року.
Нагадаємо, на початку третьої декади серпня тему введення імпортного мита на ввезення нафтопродуктів знову підняв міністр палива і енергетики Юрій Бойко. 6 вересня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) проведе слухання в рамках розслідування щодо імпорту нафтопродуктів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас