Житло оплатять на місці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло оплатять на місці

Казна та Політика
891
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) вчора оприлюднило проект постанови Кабінету міністрів "Про затвердження порядку визначення збитків, завданих власникам цільових облігацій підприємств..." Документ передбачає компенсацію збитків фізичних і юридичних осіб внаслідок зміни органами місцевого самоврядування або з ініціативи органів виконавчої влади користувача земельної ділянки, призначеної для будівництва житла, що фінансується шляхом емісії цільових облігацій.
Вже з 1 січня 2012 року компенсацію втрат інвестори будуть отримувати з місцевого бюджету. У пояснювальній записці до проекту вказано, що оскільки більшість покупців таких облігацій є фізичними особами, які бажають поліпшити свої житлові умови, рішення проблеми особливо актуальне.
Органи влади повинні будуть передбачати в місцевих бюджетах витрати як на дострокове погашення облігацій за номінальною вартістю, так і на компенсацію їх власникам упущеної вигоди. Цю вигоду будуть розраховувати на основі облікової ставки НБУ (зараз - 7,75% річних) за період між купівлею облігацій та прийняттям рішення про відчуження земельної ділянки.
За словами партнера юридичної фірми Astapov Lawyers Олега Мальського, така форма розрахунків може вирішити проблеми, що виникають при відчуженні місцевою владою землі, на якій планується житлове будівництво. "Більше того, оскільки сума для викупу облігації включає не тільки вартість землі, а й майбутнього будівництва, місцева влада буде остерігатися відчужувати такі ділянки", - вважає юрист. Втім, можливі й зловживання. "Досвід Київської області показує, що землі, по яких планується прокласти кільцеву дорогу, терміново переводять з сільськогосподарського призначення у приватну власність під котеджне будівництво", - відзначає заступник голови фракції УДАР Віталія Кличка в Київраді Наталія Новак.
Проблеми також виникнуть у разі відчуження землі, власник якої не виконує свої зобов'язання перед інвесторами. "Часто місцева влада прагне викупити таку ділянку, щоб перепродати її. В такому випадку ошукані власники облігацій зможуть отримати хоча б частину вкладених коштів. Однак виходить, що для цього місцева влада буде змушена провести повну компенсацію збитків вкладників, що ускладнить перепродаж", - говорить Мальський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас