Нафта дорожчає через зростання споживчих витрат у США і підйом на фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дорожчає через зростання споживчих витрат у США і підйом на фондовому ринку

Енергетика
239
Нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку за підсумками торгів 30 серпня 2011 р. помітно подорожчала. При цьому офіційна ціна нафти Brent досягла максимуму майже за чотири тижні, встановившись вище 111,8 дол./бар. У той же час ціна нафти WTI (Light Sweet) досягла максимуму майже за два тижні, встановившись вище позначки 87 дол./бар.
Результати торгів на біржах для нафтових контрактів першої позиції 30 серпня склали:
- в Лондоні на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (жовтень) підвищилася на 52 центи (+0,5%) і встановилася на позначці 111,88 дол./бар. (Найвищий показник після 3 серпня ц.р.) при діапазоні цін по операціях за сесію 110,53-112,73 дол./бар.
- в Нью-Йорку на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (жовтень) зросла на 1 дол. 90 центів (+2,2%) і встановилася на позначці 87,27 дол./бар. (Найвищий показник після 17 серпня ц.р.) при діапазоні цін по операціях за сесію 85,11-87,62 дол./бар.
У той же час, ціни на нафтові ф'ючерси Middle East Crude Oil на Tокійській товарній біржі (ТOCOM) сьогодні також помітно підвищилися. Щодо активних контрактів ціни на нафту в Токіо сьогодні зросли більш ніж на 1%. У тому числі офіційна ціна найбільш активного по операціях ф'ючерсу (січень) за підсумками торгів 30 серпня 2011 р. на TOCOM склала 51,670 тис. ієн за кілолітр (приблизно 106,85 дол./бар.), підвищившись на 540 ієн, або на 1,1%.
При цьому ціна активного контракту встановилася в контанго відносно ціни контракту Middle East Crude Oil на поточний календарний місяць, яка сьогодні склала 51,310 тис. ієн/кілолітр (приблизно 106,10 дол./бар.), підвищившись на 440 ієн, або на 0,9%.
Middle East Crude Oil - це умовна суміш з нафтових марок Dubai і Oman. Вона вважається ціновим еталоном для нафтового ринку регіону Близького Сходу. На TOCOM ф'ючерси Middle East Crude Oil торгуються з вересня 2001 р. Контракт є розрахунковим, тобто фізичне постачання нафти за ф'ючерсом не передбачено. Закриття позицій здійснюється після закінчення календарного місяця з розрахунком варіаційної маржі, виходячи з середньої за місяць ціни нафтової суміші Middle East Crude Oil, яку визначить агентство Platts.
Нафта на біржах напередодні подорожчала втретє поспіль, що було викликано більш істотним, ніж очікувалося, зростанням споживчих витрат американських громадян, а також потужним підйомом фондового ринку США. Обидва чинники послабили побоювання можливого повторення глобальної рецесії і сприяли зміцненню очікувань стабільного зростання американської економіки, що має забезпечити високий попит на нафту і похідні енергоносії.
Так, за підсумками липня споживчі витрати громадян США збільшилися в порівнянні з попереднім місяцем на 0,8% - найвищий показник з початку літнього сезону 2009 р. При цьому зростання споживчих витрат перевищило зростання персональних доходів американців, які зросли за липень тільки на 0,3%, що збіглося з прогнозом.
Фондові торги в США 29 серпня 2011 р. завершилися потужним зростанням провідних індексів. Зокрема, індекс Nasdaq зріс більш ніж на 3%, а підвищення інших індикаторів перевищило 2%. У середньому зростання провідних фондових індексів США склало 2,8%, що підтримало зростання нафтових котирувань.
Нагадаємо, за минулий торговельний тиждень 19-26 серпня 2011 р. нафта на біржах помітно подорожчала. Так, офіційна ціна нафти WTI підвищилася за тиждень на 3,11 дол./бар., або на 3,8%, а барель нафти Brent подорожчав на 2,74 дол., або на 2,5%.
Індикативна ціна умовної північноморської нафтової суміші BFOE (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) 26 серпня 2011 р. досягла максимального значення за три тижні. Нафтова суміш BFOE подорожчала на 97 центів, або на 0,8%, а її ціна офіційно склала 110,85 дол./бар. - найвищий показник після 5 серпня ц.р.
Нафта також подорожчала на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку за підсумками торгів 25 серпня 2011 р. При цьому офіційна ціна нафти Brent, від якої розраховується ринкова вартість російської експортної нафти Urals, досягла максимального значення більш ніж за три тижні, встановившись вище 110,6 дол./бар.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас