Експерти: Побоювання з приводу китайської економіки перебільшені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Побоювання з приводу китайської економіки перебільшені

Казна та Політика
335
Економічні проблеми в розвинених країнах ще раз підкреслюють важливість Китаю як ключового гравця світової економіки - і мало не єдиного, що залишився в найближчій перспективі мотора зростання і джерела заощаджень. Тому важливо розібратися в тих побоюваннях, які часто висловлюють коментатори китайської економіки, пишуть "Ведомости".
Один з основних результатів макроекономіки полягає в тому, що зі збільшенням рівня ВВП сповільнюється і темп його зростання. Чим багатша економіка, тим складніше їй зростати. У випадку Китаю говорять про те, що рівень доходів - і зарплат - стає вищим, китайська робоча сила стає менш конкурентоспроможною в порівнянні з іншими країнами, стратегія залучення іноземних інвестицій і нарощення обсягів експорту не зможе давати таких же темпів зростання, як раніше. Це правильно. З іншого боку, у Китаю все ще є величезні резерви зростання (пов'язані з неефективністю управління економікою і фінансовою системою), задіяння яких може подолати невблаганний закон сповільнення.
Для того щоб зрозуміти, що станеться з рівнем заощаджень, необхідно окремо обговорити два його основні компоненти: заощадження домогосподарств і заощадження компаній. Заощадження домогосподарств в 1990 році становили 15% наявного доходу, а в 2009 році досягли вже 35%. Чим було викликане таке зростання? Нещодавнє дослідження МВФ показує основні фактори. Перший з них - зростання невизначеності на рівні домогосподарств. Наприклад, значно збільшилася ймовірність втрати роботи. Швидке зростання призвело і до значного творчого руйнування, в якому менш успішні компанії поступаються місцем більш успішним. Таке збільшення невизначеності на додачу до низького рівня системи соціального забезпечення призвело до значного зростання заощаджень, особливо серед порівняно молодих домогосподарств (20-35 років). Другий фактор - пенсійна реформа 1997-го. Якщо до реформи пенсії становили 75-80% від середньої заробітної плати, то після реформи їх величина знизилася до 20% від місцевої заробітної плати. Дослідження МВФ показує, що саме пенсійна реформа стала причиною збільшення заощаджень серед старшої групи домогосподарств (50-60 років).
Поки немає причин очікувати, що Китай серйозно знизить темпи економічного зростання та рівень заощаджень. Навряд чи впадуть і обсяги інвестицій в іноземні фінансові активи. Іншими словами, проблеми світової економіки треба шукати не в Китаї, а в інших країнах. І їх, на жаль, там досить багато.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас