Тейлор: США підтримували ініціативу Тимошенко змінити схеми поставок газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тейлор: США підтримували ініціативу Тимошенко змінити схеми поставок газу в Україну

Енергетика
353
Влада США підтримувала ініціативу екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко усунути з схем постачань газу в Україну посередників RosUkrEnergo і UkrGasEnergo. Про це йдеться в одній з останніх депеш посла США в Україні Вільяма Тейлора від 8 січня 2008 р, опублікованій на сайті WikiLeaks.
"Тимошенко неодноразово заявляла про свій намір усунути RosUkrEnergo і UkrGasEnergo в ролі посередників на газовому ринку - мета, яку вже давно підтримує уряд США", - йдеться у депеші Тейлора, який очолював посольство США в Україні з 2006 р. по 2009 р.
Крім того, в депеші наголошується, що "Тимошенко більше фокусувалася на усуненні UkrGasEnergo, ніж на RosUkrEnergo".
Також у депеші Вільяма Тейлора йдеться про обмеження НКРЕ обсягу поставок газу для UkrGasEnergo. Крім того, наголошується, що США не до кінця розуміли, які фінансові потоки і дивіденди проходили між RosUkrEnergo і UkrGasEnergo.
Нагадаємо, RosUkrEnergo була усунена з газового ринку України після підписання газових угод з Росією ще на початку 2009 р. за підсумками переговорів Володимира Путіна і Юлії Тимошенко, яка обіймала тоді посаду глави українського уряду.
За підсумками підписання цих контрактів, 24 червня 2011 р. почати судовий процес над екс-прем'єр-міністром України, лідером ВО "Батьківщина" Юлією Тимошенко. Її звинувачують у перевищенні службових повноважень та прийнятті одноосібного рішення при укладенні газових угод у 2009 р.
Згідно зі свідченнями свідка у справі, екс-глави "Нафтогазу" Олега Дубини, коли він дізнався, що ціна залишилася 450 дол., то категорично відмовився підписувати документи без згоди Кабміну, і Тимошенко йому сказала, що директиви затверджені Кабміном на засіданні 19 січня 2009 р. той же час, екс-глава "Нафтогазу" підтвердив, що "Газпром" ставив категорично питання погашення боргу в 2,8 млрд дол. RosUkrEnergo перед "Газпромом" перед підписанням контрактів.
Зазначимо, RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому", решта - структурам бізнесмена Дмитра Фірташа) більше двох років судився з НАК "Нафтогаз України". До 2009 р. RosUkrEnergo поставляла російський газ в Україну та за кордон. Але потім компанію виключили зі схеми поставок. Належні їй 11 млрд куб. м сировини, які на той час були в підземних газосховищах України, "Нафтогаз" повертати трейдеру відмовився.
Торік Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав "Нафтогаз" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" заплатити RosUkrEnergo 197 млн дол. за порушення контракту.
ЗАТ "УкрГазЕнерго" було створено в лютому 2006 р. на виконання угоди між НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Газпром" (РФ) і компанією RosUkrEnergo, яка гарантує взаємне узгодження інтересів у сферах поставок природного газу в Україну з Центральної Азії, транзиту природного газу з території Росії до Європи, споживання газу в Україні. На початку 2008 р. "Нафтогаз України" і "Газпром" домовилися про зміну існуючої на той час схеми поставок центральноазіатського і російського газу в Україну, виключивши зі схеми "Укргазенерго". З квітня 2006 р. по січень 2008 р. ЗАТ "УкрГазЕнерго" було єдиним постачальником природного газу в Україну.
У березні 2011 р. Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) надала ЗАТ "УкрГазЕнерго" нову ліцензію терміном на 5 років на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за нерегульованим тарифом в обсязі до 4,8 млрд куб. м щороку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас