Ціна нафтової суміші BFOE досягла максимального значення за три тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна нафтової суміші BFOE досягла максимального значення за три тижні

Енергетика
210
Індикативна ціна умовної північноморської нафтової суміші BFOE (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) 26 серпня 2011 досягла максимального значення за три тижні. Нафтова суміш BFOE сьогодні подорожчала на 97 центів, або на 0,8%, а її ціна офіційно склала 110,85 дол./бар. - найвищий показник після 5 серпня ц.р.
Нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку за підсумками торгів 25 серпня 2011 р. ще трохи подорожчала. При цьому офіційна ціна нафти Brent, від якої розраховується ринкова вартість російської експортної нафти Urals, досягла максимального значення більш ніж за три тижні, встановившись вище 110,6 дол/бар.
Тим часом офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) напередодні змінилася неістотно.
Результати торгів на біржах для нафтових контрактів першої позиції 25 серпня ц.р. склали:
- в Лондоні на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (жовтень) підвищилася на 47 центів і встановилася на позначці 110,62 дол./бар. (найвищий показник після 3 серпня ц.р.) за діапазону цін з операцій за сесію 109,00-111,45 дол./бар.;
- в Нью-Йорку на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (жовтень) піднялася на 14 центів і встановилася на позначці 85,30 дол./бар. (найвищий показник після 23 серпня ц.р.) за діапазону цін з операцій за сесію 83,01-86,56 дол./бар.
Ціни на нафтові ф'ючерси підвищилися 25 серпня в середньому на 0,3%, що було викликано продовженням їх технічних покупок. Напередодні умови для покупок нафти як і раніше залишалися привабливі. Після того як за підсумками торгів 18 серпня ц.р. ціна нафти Brent впала за один день на 3,2%, а ціна нафти WTI впала майже на 6%, ринок лише частково відіграв це падіння, зберігши хороший технічний потенціал для продовження росту.
Покупкам нафтових ф'ючерсів напередодні також сприяло різке зниження ціни золота. Після того як на ринках вщухли побоювання можливого повторення глобальної рецесії, ціна золота за два дні (24 і 23 серпня) впала більш ніж на 130 дол./унція. Це дозволило інвесторам здійснити виведення коштів з "золотої гавані" і знову направити їх у більш ризикові, але більш дохідні активи - акції та нафтові ф'ючерси.
Зростанню цін на нафти 25 серпня також сприяли очікування на можливе скорочення виробництва нафтопродуктів у США. Так, через наближення до Східного узбережжя США тропічного урагану "Айрін" можуть бути закриті шість великих нафтопереробних заводів в штаті Північна Кароліна загальною пропускною здатністю 1,3 млн бар. нафти на день.
Водночас зростанню цін на нафтові ф'ючерси напередодні "завадила" статистика про стан справ на ринку праці в США і вже дорожчий американський долар. Так, "нових" безробітних в США за підсумками звітного тижня, що завершився 20 серпня, стало більше, ніж очікувалося. Кількість первинних звернень за допомогою з безробіття склала 417 тис. проти прогнозованих 405 тис. звернень.
Американський долар напередодні подорожчав проти євро і інших валют, що послабило спекулятивну привабливість операцій з товарними активами, ціни на які встановлені у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют виріс на 0,3% і досяг максимального значення за шість торгових днів - 74,279 пункту.
Нагадаємо, індикативна ціна умовної північноморської нафтової суміші BFOE (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) вчора досягла свого тижневого максимуму - 109,88 дол./бар. Це її найвищий показник після 18 серпня ц.р.
Ціна нафтової суміші BFOE формує біржовий індикатор IPE Brent Index, що відображає динаміку її середньозваженої ціни за 21 торговий день. IPE Brent Index розраховується на ICE Futures Europe щодня, а його значення, що встановилось наступного дня після завершення контрактного періоду для ф'ючерсу IPE Brent Crude відповідного місяця постачання, визначає остаточну ціну закриття (виконання) угод з цього інструменту.
Нафтова суміш BFOE вважається базовим сортом для визначення цін на нафту, представлену на ринках Європи і Середземномор'я. У тому числі від ціни BFOE розраховується ринкова вартість російської експортної нафти марки Urals, а щодо значення IPE Brent Index встановлюється остаточна ціна виконання угод з нафтовими ф'ючерсами Brent і Urals на московській біржі РТС.
Відзначимо, ціни на нафтові ф'ючерси Middle East Crude Oil на Tокійській товарній біржі (ТOCOM) стосовно активних контрактів сьогодні також трохи підвищилися. За день зміни цін на нафту були незначні та склали менше 0,3%.
У тому числі офіційна ціна найбільш активного з операцій ф'ючерсу (січень) за підсумками торгів 26 серпня 2011 р. на TOCOM склала 51,440 тис. ієн за кілолітр (приблизно 105,48 дол./бар.), підвищившись на 120 ієн (+0,2%).
При цьому ціна активного контракту встановилася в контанго щодо ціни контракту Middle East Crude Oil на поточний календарний місяць, яка сьогодні склала 50,980 тис. ієн/кілолітр (приблизно 104,54 дол./бар.), знизившись на 10 ієн (- 0,02%).
Middle East Crude Oil - це умовна суміш з нафтових марок Dubai і Oman. Вона вважається ціновим еталоном для нафтового ринку регіону Близького Сходу. На TOCOM ф'ючерси Middle East Crude Oil торгуються з вересня 2001 р. Контракт є розрахунковим - тобто фізичне постачання нафти за ф'ючерсом не передбачена. Закриття позицій здійснюється після закінчення календарного місяця з розрахунком варіаційної маржі, виходячи з середньої за місяць ціни нафтової суміші Middle East Crude Oil, яку визначить агентство Platts.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас