Золоте пом'якшення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золоте пом'якшення

Банківські метали
1554
Сьогодні інвестори всього світу чекають початку нового етапу накачування економіки США грошима, що вже напередодні призвело до різкого падіння котирувань золота: вчора вони досягали позначки $1702,44 за тройську унцію, хоча ще у вівторок золото коштувало понад $1900. Вчора ринок золота спіткало жорстоке розчарування: котирування до середини дня впритул наблизилися до рівня $1700 за тройську унцію, мінімального значення за три тижні. Охолодження на ринку золота почалося ще у вівторок, після того як котирування золота оновили історичний максимум, досягнувши позначки $1911,46 за унцію. У середу в другій половині дня ціна на золото впала на 4,3%. Вранці в четвер золото подешевшало ще на 2,7. За три дні золото втратило в ціні понад $130.
Ще на початку тижня аналітики пов'язували рух цін на ринку дорогоцінних металів з політикою кількісного пом'якшення в США. Глава Федеральної резервної системи Бен Бернанке сьогодні має виступати на щорічному симпозіумі в місті Джексон-Хоул. І інвестори всього світу чекають від цього виступу хоча б натяків на проведення нової фази кількісного пом'якшення. Іншими словами, чекають сигналу про накачування американської економіки грошима. Саме напередодні цього виступу біржові "бики" знову почали скуповувати ризикові активи, граючи на підвищення на фондових ринках Європи і США. Привід для таких спекуляцій у них був вагомий. Рік тому на цій конференції Бен Бернанке натякнув на можливість реалізації другої стадії кількісного пом'якшення, яка почалася в листопаді 2010 року.
Значиму роль у різких коливаннях цін на золото грав спекулятивний фактор. "Величезні інвестиції в золото, що стали причиною рекордних цін, навряд чи носять довгостроковий характер. Той факт, що вартість золота була настільки чутлива до коливань цін на активи в інших сегментах ринку, зайвий раз на це вказує", - вважає головний економіст Deutsche Bank в Росії Ярослав Лисоволик.
Про це говорить і нестабільний попит на метал з боку "золотих" біржових фондів (ETF). У II кварталі, за даними World Gold Council, він склав 51,7 т, хоча рік тому перевищував 291 т. Купівлі золота з боку фондів збільшилися на початку серпня - 8 серпня їх активи досягли максимуму в 2216,8 т. Проте активи найбільшого "золотого" фонду SPDR Gold Trust у середу знизилися на 27 т, що стало найбільшим падінням з січня. Загальні активи "золотих" ETF в середу склали 2154,7 т.
За оцінкою аналітика "ВТБ Капітал" Андрія Крюченкова, така реакція на майбутню промову Бена Бернанке збережеться недовго. Як відзначає головний економіст Westpac Institutional Bank Джастін Смірк, "залишається ще багато причин, за якими золото буде випереджати інші товари, тому що проблеми залишаються". Ось і вчора на 20.00 за київським часом котирування золота перевищили рівень закриття попереднього дня і досягли $1760 за унцію.
Ціни на золото підтримує не лише інвестиційний попит. Так, за даними WGC, в II кварталі 2011 року попит на золото з боку ювелірної галузі склав 442,5 т, що на 6% перевищило показник попереднього року. При цьому ціна золота в II кварталі 2011 року була в районі $1500 за унцію, тоді як рік тому вона була значно нижче (близько $1200 за унцію). Зберігається стійкий попит з боку населення на золоті монети. За даними WGC, за II квартал він досяг 307,7 т, що вище торішнього значення на 9%.
Головний економіст BNP Paribas по Росії і СНД Юлія Цепляєва оцінює поточну ситуацію на ринку золота як корекцію, а не те, що бульбашка лопнула. "Нестабільність і висока волатильність на ринках зберігатиметься, будь-яка невизначеність буде супроводжуватися підвищеним інтересом до золота", - пояснює експерт. Крім того, багато країн, що розвиваються, мають намір збільшувати частку золота у своїх резервах, наприклад Росія і Китай. "Продовження цих процесів буде підтримувати ціни на високому рівні", - резюмує Юлія Цепляєва.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас