Саркозі: G20 допоможе відновленню світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саркозі: G20 допоможе відновленню світової економіки

Казна та Політика
305
Президент Франції Ніколя Саркозі вважає, що "група двадцяти", яка об'єднує 20 найбільших економік світу, повинна стимулювати відновлення та зростання світової економіки. Про це він заявив сьогодні під час візиту до Пекіна, передає радіо "Свобода".
Саркозі також зазначив, що Китай може зіграти в цій справі важливу роль.
Саркозі сьогодні зустрівся з Президентом Китаю Ху Цзіньтао. Далі французький Президент попрямує до Нової Каледонії - заморське співтовариство Франції, розташоване в Тихому океані.
Франція головуватиме на зустрічі міністрів фінансів країн "великої сімки" у вересні в Марселі, де обговорюватимуть проблеми світової економіки.
Зазначимо, лідери світової економіки "групи двадцяти", особливо США, різко критикують Китай за штучно занижений, на їхню думку, курс юаня, який дозволяє КНР наповнювати весь світ своєю експортною продукцією.
Нагадаємо, на початку серпня ц.р. китайські економісти заявили, що зниження довгострокового кредитного рейтингу США становить величезну небезпеку для фінансових ринків і може підштовхнути Китай, найбільшого в світі держателя держоблігацій США, до екстреного пошуку інших об'єктів для вкладення коштів.
За словами голови Інституту аналізу державних резервів Китаю Лі Цзі, в середньостроковій перспективі те, що трапилося може спричинити за собою хаос на фінансових ринках. Що ж стосується Китаю, то найбільше постраждають його державні резерви. Аналітики відзначають, що в даний час значна частина золотовалютних резервів Піднебесної, обсяг яких складає 3,2 трлн дол, припадають на казначейські облігації США.
"Китаю, найімовірніше, доведеться шукати нові об'єкти для інвестицій, тому що держоблігації США більше не здаються нам надійними. Існує цілий клас фінансових інструментів, які не мають рейтингу на рівні ААА, але ступінь надійності яких перевищує АА+", - говорить Лі Цзі.
Китайські офіційні ЗМІ зажадали від американського уряду забезпечити надійний захист трильйонних доларових активів КНР. "Китай, найбільший кредитор єдиної в світі супердержави, тепер має повне право вимагати від Сполучених Штатів вирішення структурних боргових проблем і гарантій збереження китайських доларових активів", - зазначено в коментарі інформагентства "Синьхуа", опублікованому через кілька годин після зниження рейтингу американських боргових зобов'язань.
Нагадаємо, владі США на початку серпня, після довгих дебатів, вдалося схвалити поправки, які дозволяють збільшити верхню межу обсягу державних запозичень. Завдяки вжитим заходам країні вдалося уникнути технічного дефолту, проте одне з трьох найбільших кредитно-рейтингових агентств Standard and Poor's все ж знизило американський рейтинг до рівня "АА+". В агентстві уточнили, що причиною зниження рейтингу послужили побоювання щодо зростання бюджетного дефіциту та державного боргу країни. Даний факт призвів до просідання ринку цінних паперів в середньому на 5%.
G20 (група двадцяти) - формат міжнародних нарад міністрів фінансів і глав центральних банків, що представляють 20 економік: 19 найбільших національних економік і Європейський союз (ЄС), представлений країною-головою Ради Європейського союзу (крім тих випадків коли країна-голова є членом Великої вісімки і таким чином вже представлена ​​в G20). Крім того, зазвичай на зустрічах G20 присутні представники Міжнародного Валютного Фонду та Світового Банку. В сукупності, G20 представляє 90% світового валового національного продукту, 80% світової торгівлі (включаючи торгівлю всередині ЄС) і дві третини населення світу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас