У Казахстані вводиться держконтроль при вивезенні та ввезенні дорогоцінних металів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані вводиться держконтроль при вивезенні та ввезенні дорогоцінних металів

Банківські метали
306
У Казахстані запроваджується державний контроль при вивезенні та ввезенні дорогоцінних металів і сировинних товарів, що містять дорогоцінні метали, йдеться в прес-релізі Нацбанку та Асоціації гірничодобувних і гірничо-металургійних підприємств (АГМП).
Крім того, в республіці вводиться принцип пріоритетного права держави на придбання передбачуваного до вивезення афінованого золота в злитках для поповнення золотовалютних активів Національного банку республіки.
Згідно з поширеним прес-релізом, постановою уряду від 16 серпня затверджені правила ввезення на територію Республіки Казахстан з країн, що не входять до Митного союзу, і вивезення з території республіки в ці країни дорогоцінних металів і сировинних товарів, що містять дорогоцінні метали.
Ці правила, зазначається в релізі, прийняті для реалізації указу президента Казахстану "Про заходи з виконання рішення Міждержавної ради (вищого органу Митного союзу) Євразійського економічного співтовариства "Про єдине нетарифне регулювання Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан та Російської Федерації" від 27 листопада 2009 р.
У прес-релізі наголошується, що Національний банк і АГМП дотримуються позиції, що однією з цілей державного контролю при вивезенні та ввезенні дорогоцінних металів і сировинних товарів, що містять дорогоцінні метали, є створення умов і стимулів для розвитку внутрішнього ринку золота і розширення переробки дорогоцінних металів на території Казахстану та країн Митного союзу.
З метою забезпечення можливості по завершенню підприємствами галузі видобутку дорогоцінних металів їх експортних контрактів на першому етапі пропонується зберегти полегшений порядок державного контролю до 1 січня 2012 року, який в даний час утримується в прийнятих урядом 16 серпня поточного року правилах.
"З 1 січня 2012 року необхідно створити умови і стимули для подальшого розвитку переробки сировинних товарів, що містять дорогоцінні метали, на території Республіки Казахстан та країн Митного союзу", - сказано в прес-релізі.
Нацбанк з метою поповнення золотовалютних активів має намір в повному обсязі здійснювати реалізацію пріоритетного права держави на придбання афінованого золота в злитках, вказано в повідомленні.
"Таким чином, вітчизняні виробники золота, що відповідаэ як стандартам London good delivery, так і казахстанським стандартам, отримують на найближчі роки в особі Національного банку Республіки Казахстан гарантованого партнера - споживача їхньої продукції", - йдеться в повідомленні.
З метою підтримки вітчизняних виробників дорогоцінного металу Національний банк спільно з АГМП розглядає можливі схеми авансування придбання афінованого золота в злитках.
У прес-релізі також нагадується, що в даний час система оподаткування ПДВ оборотів з реалізації золота стимулює виробників вивозити його на експорт.
З метою розвитку внутрішнього ринку дорогоцінного металу та створення умов щодо реалізації золота, що добувається і переробляється вітчизняними виробниками усередині країни, Національний банк ініціював перед урядом питання створення рівних умов з точки зору оподаткування ПДВ для реалізації золота на внутрішньому ринку і на експорт.
У повідомленні наголошується, що АГМП підтримує пропозиції Нацбанку і зі свого боку направить в уряд відповідне звернення.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас