НБУ пропонує ввести норматив максимального сукупного розміру споживкредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує ввести норматив максимального сукупного розміру споживкредитів

Кредит&Депозит
459
Національний банк України (НБУ) оновив пропонований механізм обмеження споживчого кредитування, висунувши ідею введення нормативу максимального сукупного розміру таких кредитів (Н8-1).
Проект відповідної постанови розміщено на веб-сайті асоціації "Український кредитно-банківський союз": документ пропонує внести зміни до інструкції про порядок регулювання діяльності банків і до положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями.
Згідно з проектом постанови, норматив максимального сукупного розміру споживкредитів встановлюється для обмеження сукупної суми всіх ризиків щодо фізичних осіб.
"Норматив максимального сукупного розміру споживкредитів визначається як співвідношення споживчих кредитів (крім кредитів, наданих для придбання продукції... вітчизняного виробництва) до основного капіталу банку", - вказується в документі.
При цьому НБУ має намір передбачити, що нормативне значення Н8-1 не повинно перевищувати 300%.
Нацбанк також пропонує посилити облік споживчих кредитів при розрахунку адекватності регулятивного капіталу банку: споживчі кредити, що надані фізособам (крім кредитів на купівлю продукції вітчизняного виробництва) і нараховані за ним доходи віднесені в окрему групу активів зі ступенем ризику 200%.
Чинні правила поділяють активи банків на п'ять груп зі ступенем ризику від 0 до 100%.
Як повідомлялося, на початку липня-2011 НБУ розіслав банкам проект рішення, яким пропонувалося, зокрема, підвищити вимоги до кредитно-фінансових установ, що видав фізособам споживчі кредити (без врахування іпотеки і товарів вітчизняного виробництва) на суму бульше їх статутного капіталу.
Для таких фінустанов пропонується підвищити норматив адекватності регулятивного капіталу з 10% до 20%, норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів з 9% до 18%, норматив миттєвої ліквідності з 20% до 40%.
В НБУ вважають, що споживче кредитування розширює приплив імпортних товарів, підвищуючи девальваційний тиск на курс гривні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас