Бундесбанк виступає проти відновлення програми викупу активів ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бундесбанк виступає проти відновлення програми викупу активів ЄЦБ

Казна та Політика
184
Бундесбанк у понеділок укотре піддав критиці рішення Європейського центрального банку (ЄЦБ) відновити програму викупу держоблігацій проблемних країн, пише газета Financial Times з посиланням на щомісячний бюлетень німецького ЦБ.
На минулому тижні ЄЦБ направив близько 14,3 млрд євро на викуп держоблігацій проблемних країн, і хоча обсяг інтервенцій на міжнародні боргові ринки скоротився в порівнянні з 22 млрд євро, витраченими на ті ж цілі тижнем раніше, витрачена в період з 15 по 19 серпня сума виявилася третьою за величиною з моменту запуску програми викупу у травні 2010 року. Всього відтоді викуплено держоблігацій більш ніж на 110,5 млрд євро.
ЄЦБ зазвичай не розкриває деталі проведених угод, однак, очевидно, що останнім часом Центробанк єврозони був сфокусований на зниженні прибутковості держоблігацій Італії та Іспанії.
8 серпня ЄЦБ був змушений відновити інтервенції на боргових ринках регіону в рамках своєї стратегії боротьби з борговою кризою в єврозоні.
Вважається, що основним приводом для цього послужив той факт, що прибутковість держоблігацій Іспанії та Італії піднялася до рекордних максимумів.
У результаті відновлення програми прибутковість 10-річних держпаперів обох країн стабілізувалася на рівні приблизно в 5% проти майже 6,5% до втручання ЄЦБ.
Рішення про відновлення програми викупу активів раніше в цьому місяці не було одноголосним, принаймні, троє членів ради директорів ЄЦБ, серед яких був і голова Бундесбанку Йенс Відман, висловилися проти такого кроку.
В оприлюдненій напередодні заяві німецького Центробанку підкреслюється, що прибутковість держоблігацій Італії та Іспанії "ні за яких обставин" не піднялася б у короткостроковій перспективі до неприйнятних рівнів, що вимагало б фінансового втручання міжнародного співтовариства.
Навіть з урахуванням зростання прибутковості держоблігацій процентні виплати Іспанії в 2012 році в процентному співвідношенні з ВВП країни були б нижчими середніх значень для єврозони.
Для Італії обсяг процентних виплат був би нижче рівня, встановленого на момент запуску євро наприкінці 90-х рр.
Крім того, Бундесбанк заявив, що запропоновані в липні заходи, спрямовані на посилення механізмів порятунку, опинилися в скрутному фінансовому становищі країн, в кінцевому підсумку послаблять єврозону і підірвуть довіру інвесторів до принципів, на яких ґрунтується об'єднання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас