Янукович доручив Азарову вирішити в Україні проблему зростання ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович доручив Азарову вирішити в Україні проблему зростання ціни на газ

Енергетика
624
Президент України Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру України Миколі Азарову прийняти заходи щодо запобігання негативного впливу на економіку України значного зростання ціни на імпортований природний газ, для підвищення рівня енергетичної безпеки держави та забезпечення конкурентоспроможності українських товарів на світових ринках.
Відповідне доручення від 22 серпня опубліковано на сайті Президента.
Так, Президент доручив: забезпечити до 1 жовтня 2011 р. розроблення та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекту щодо запровадження обов'язкового обліку виробленої, транспортованої, розподіленої та фактично спожитої теплової енергії; внесення змін до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010 - 2015 роки та Енергетичної стратегії України до 2030 року щодо зменшення обсягів використання природного газу та збільшення обсягів використання альтернативних видів палива; удосконалення порядку використання коштів державного бюджету на виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010 - 2015 роки, з наданням пріоритету проектам, спрямованим на зменшення споживання природного газу; затвердження плану заходів щодо збільшення питомої ваги вітчизняних рідких і газоподібних вуглеводнів в енергетичному балансі України на 2011 - 2012 роки (до 1 листопада 2011 р.); розроблення додаткових заходів щодо стимулювання впровадження енергоефективних технологій та ощадливого споживання енергетичних ресурсів, виробництва альтернативних видів палива, зокрема, шляхом залучення на ці цілі міжнародної технічної допомоги, інвестицій і кредитних ресурсів іноземних інвесторів (до 31 грудня 2011 р.); проведення заходів, спрямованих на формування в суспільстві свідомого ставлення до необхідності ощадливого споживання енергоресурсів, зокрема природного газу (постійно).
Крім того, Президент України доручив першому віце-прем'єр-міністру, міністру економічного розвитку і торгівлі України Андрію Клюєву, міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолію Близнюку, міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку та міністру фінасів Федору Ярошенку, голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити до 1 жовтня 2011 р. проведення енергетичного аудиту суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, транспортування та постачання теплової енергії споживачам, і за його результатами вжити заходів щодо підвищення рівня енерогоефективності діяльності таких суб'єктів господарювання та скорочення ними споживання природного газу у виробництві тепла, зокрема шляхом заміни природного газу альтернативними видами палива.
Також Янукович доручив Клюєву та Бойку, голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити до 1 жовтня 2011 р. проведення перевірок рівня готовності суб'єктів господарювання, що використовують природний газ як основний вид палива, до переходу на використання резервних видів палива та за результатами вжити заходів щодо усунення виявлених недоліків.
Також голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій було доручено протягом 2011-2012 рр. активізувати роботу із залучення коштів із небюджетних джерел, у тому числі коштів міжнародних організацій, для оптимізації системи теплопостачання населених пунктів шляхом закриття або модернізації нерентабельних об'єктів комунальної теплоенергетики, впровадження когенераційних установок, будівництва у разі потреби нових котелень за новітніми ресурсозберігаючими технологіями, використання сучасних видів теплоізоляції та попередньо ізольованих труб під час ремонту теплових мереж, утворення індивідуальних теплових пунктів.
Раніш прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна може розірвати "кабальний контракт" між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", а також те, що цей документ "підриває основу довгострокового співробітництва між двома країнами". Крім того прем'єр заявив про можливий розрив даного контракту Україною в судовому порядку (як це зробила італійська компанія Edison, заощадивши 200 млн євро, і що намагається поки безуспішно зробити німецький концерн E. ON), правда він не уточнив коли цього можна очікувати і які будуть наслідки.
Відзначимо, що всі останні переговори про зміну формули вартості імпортованого російського газу закінчувалися нічим. Пропозиції української сторони полягають в заміні ціни газойлю, що не використовується в Україні як альтернатива газу, на вугілля у формулі, за якою щоквартально розраховується вартість газу для України. Також Україна вважає неадекватною базову ціну в 450 дол./тис. куб. м.
Нагадаємо, що питання легітимності газового контракту виникло на тлі суду над екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура звинувачує в перевищенні посадових повноважень при його підписанні та заподіяння збитків країні на суму 1,5 млрд грн. Як тільки зайшов питання про сумніви в легітимності документів представники російської влади однозначно заявили, що вважають їх чинними і що вони не мають наміру їх переглядати.
Ціна природного газу для України в першому кварталі 2011 р. становила близько 264 дол. за тис. куб. м, у другому кварталі - вже близько 297 дол.
За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, ціна російського газу в кінці 2011 р. може перевищити 400 дол. за тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол.
У 2010 р. Україна перерахувала Росії за газ близько 13 млрд долл.
У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз Україна" погодили знижку на газ для України, згідно з якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м в наступні роки.
Нагадаємо, 19 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали контракти на поставку газу і його транзит на період з 2009 р. по 2019 р. Згідно з документами, "Газпром" і "Нафтогаз" з 1 січня 2010 р. перейшли до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу у повній відповідності з європейськими стандартами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас