УКБС пропонує НБУ утриматися від посилення вимог до розрахунку регулятивного капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС пропонує НБУ утриматися від посилення вимог до розрахунку регулятивного капіталу

Казна та Політика
196
Національному банку України (НБУ) поки варто утриматися від посилення вимог до розрахунку регулятивного капіталу банків, щоб знизити ризики банківської системи, вважають в асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).
Як повідомила прес-служба УКБС, асоціація надала НБУ відповідні аргументи щодо необхідності доопрацювання проекту постанови про внесення змін до інструкції про порядок регулювання діяльності банків.
"УКБС звернув увагу на недоцільність виключення результатів переоцінки основних коштів з регулятивного капіталу, оскільки такий підхід, всупереч вимогам стандартів бухгалтерського обліку України, не відображає справедливу вартість основних засобів", - вказується в прес-релізі.
Крім того, пропонується вивчити можливість включення субординованого боргу до капіталу банку (після 1 січня 2012 року) без щорічного зменшення на 20% від його первинної вартості.
За оцінкою УКБС, такий крок дозволить банкам враховувати борг у розрахунку регулятивного капіталу в повному обсязі, у тому числі для здійснення активних операцій з кредитування реального сектора економіки.
В асоціації також вважають, що з метою запобігання збиткам фінустанов необхідно виключити з проекту вимогу щодо зменшення регулятивного капіталу банку на суму вартості нерухомого майна, яке не відчужено банком протягом одного року з моменту отримання права власності.
"Вимога НБУ призведе до зменшення регулятивних капіталів багатьох банків або змусить фінустанови відчужувати зазначену нерухомість за цінами, нижче вартості її придбання. Це негативно позначиться на фінансовому становищі всієї банківської системи", - аргументують свою позицію в УКБС.
Як альтернативне рішення УКБС пропонує у разі прийняття НБУ цієї норми впровадити поетапне зменшення регулятивного капіталу на суму вкладень банків в інвестиційну нерухомість.
Крім того, як зазначають в асоціації, низка питань не знайшли відображення в проекті змін. УКБС пропонує, серед іншого, скасувати вимогу щодо обов'язкового перевищення регулятивним капіталом банку, його статутного капіталу.
В цілому в УКБС також вважають за необхідне відстрочити до 1 січня 2013 року термін запровадження нормативів інвестування, що підвищують вимоги до діяльності банків.
"Запровадження цих норм змусить фінустанови переводити субборг до статутного капіталу. Це, в свою чергу, викличе низку регулятивних і технічних складнощів... Внаслідок цього буде загальмовано виконання заходів, які сприятимуть зниженню ризиків національної банківської системи та забезпеченню її стабільного функціонування", - сказано в прес-релізі.
Крім того, за оцінкою УКБС, передбачені проектом постанови Нацбанку нові нормативи Н3-1, Н3-2 не відповідають рекомендаціям Базельського комітету з банківського нагляду.
"Норматив Н3-1 буде лише обмежувати обсяг операцій банків (валюту балансу), не враховуючи рівня ризику по активах. Крім того, ризики, які визначатимуться Н3-1, вже враховані в інших нормативах (Н4, Н5, Н6). Таким чином, запровадження нового нормативу призведе до подвійного застосування до банків заходів впливу: за порушення нормативів ліквідності (Н4, Н5, Н6), а також Н3-1... застосування нового нормативу Н3-2 буде дублювати існуючий норматив Н3, оскільки після виведення результату переоцінки зі складу додаткового капіталу для банків, які не мають субборгу, нормативи Н3 і Н3-2 майже зрівняються", - йдеться в повідомленні.
УКБС також зазначає, що згідно з запропонованою Нацбанком методикою при розрахунку нормативів капіталу та кредитного ризику Н3, Н3-2, Н7, Н8, Н9, Н10 активи не зменшуються на обсяг сформованих резервів, а в розрахунок нормативів ліквідності Н4, Н5, Н6 вводиться зменшення активів на обсяг страхових резервів, що вводить більш жорсткі вимоги для банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас