Франція перекладе фінансовий тягар боротьби з бюджетною кризою на багатіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція перекладе фінансовий тягар боротьби з бюджетною кризою на багатіїв

Казна та Політика
344
Чим гостріше перед урядами постає необхідність затягувати пояси, тим більшу популярність набирає ідея податку "солідарності". Слідом за Великобританією та Італією на гаманці забезпечених громадян націлилася французька влада. Ті ж думки відвідують видних політиків і по інший бік Атлантики.
Про плани французької влади збільшити податкове навантаження на забезпечених громадян у середу ввечері повідомила міністр з питань бюджету країни Валері Пекресс. Це має стати частиною плану зі скорочення бюджетного дефіциту Франції. "Зусилля будуть збалансовані з точки зору справедливості. Ми попросимо більше у тих, хто більше має", - заявила вона в ефірі французької радіостанції BFM. За її словами, найбільший внесок у зміцнення державних фінансів доведеться зробити тим, чий річний дохід перевищує 1 млн євро. Однак конкретики щодо того, в якому розмірі і за якою схемою буде стягуватися податок "солідарності", поки немає, підкреслила пані Перкесс.
Минулої середи Ніколя Саркозі доручив уряду терміново підготувати план заходів, які допоможуть знизити дефіцит бюджету в наступному році до 4,6% з поточних 5,7%, а до 2013 року вийти на рівень 3% ВВП. Пакет конкретних заходів повинен бути представлений 24 серпня. Для того щоб обговорити це питання, французький лідер навіть змушений був екстрено перервати свою відпустку, тому що з'явилися побоювання, що країна може втратити свій рейтинг AAA. Вчора рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило рейтинг країни зі "стабільним" прогнозом. "Рейтинг Франції - "стабільний" AAA, яким він і є з 1975 року", - заявила глава S&P у Франції Кароль Сіру.
Ідея податку "солідарності" стає все більш популярною на Заході. Моду задала Великобританія, яка ще в 2010 році обклала доходи понад 150 тис. фунтів на рік (246,5 тис. дол.) збором у 50%. Естафету підхопила Італія, яка в минулі вихідні ввела податок у розмірі 10% від доходу тих, хто заробляє понад 90 тис. дол., і 5% - для тих, хто отримує від 90 тис. до 150 тис. євро. Це має допомогти оптимізувати бюджет на 45,5 млрд євро за два роки. У США за збільшення податку для багатих виступає президент Барак Обама. На цьому тижні його підтримав мільярдер Уоррен Баффет, який пропонує владі взяти на приціл тих, хто заробляє від 1 млн дол. на рік, а особливо жорсткими бути з тими, чий річний дохід перевищує 10 млн дол.
Експерти пояснюють підвищену увагу влади до соціальної справедливості необхідністю боротися з проблемою бюджетних дефіцитів. "Податок "солідарності" називається так тому, що змушує забезпечених громадян розлучитися з частиною свого доходу. Націленість саме на цю категорію населення свідчить про те, що влада хоче мінімізувати наслідки підвищення податкового навантаження на споживання, яке, як правило, вище серед сімей з меншим рівнем доходів", - сказав РБК daily економіст UniCredit Марко Валлі. За його словами, податок в 100 дол. набагато менше позначиться на сім'ї з доходом в 90 тис. євро, ніж на тих, хто заробляє лише 30 тис. євро на рік. Ефективність подібних податків, проте, відносно обмежена. "Наприклад, в Італії такий податок має принести уряду 4 млрд євро протягом трьох років або близько 0,3% ВВП. Очевидно, що це небагато", - підкреслив Марко Валлі.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас