Приватизація акцій Сбербанку може бути відкладена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизація акцій Сбербанку може бути відкладена

Фондовий ринок
329
Приватизація 7,6-відсоткового пакета акцій Сбербанку намічена на середину вересня. Правда, керівництво банку не відкидає, що терміни розміщення можуть бути скоректовані. Це станеться, якщо ринки восени будуть сильно волатильними.
"Я думаю, терміни продажу пакета акцій буде визначатися, насамперед, ринковою ситуацією. Поки попередні плани розміщення на вересень ніхто не скасовував, але і глава банку Герман Греф, і представники ЦБ не раз відзначали, що ніякої терміновості у продажу пакета немає. І продавати його треба лише за такою ціною, яка влаштує головного акціонера і "не образить" міноритаріїв", - таку думку висловила під час конференції на сайті інвестиційного холдингу "Фінам" заступник керівника аналітичного департаменту "Совлінк" Ольга Бєлєнька.
"Багато в чому термін розміщення буде визначатися ціною, яку запропонують за більшу частину цього 7,6-відсоткового пакета потенційні стратегічні інвестори - суверенні фонди з Азії та Близького Сходу, найбільші інвестиційні фонди та інші, - вважає аналітик Банку Москви Максим Кошелєв. - Зрозуміло, що переговорні позиції Сбербанку і ЦБ погіршилися, і мова не тільки про зниження котирувань, але і про підвищення можливої знижки".
За період з кінця липня, коли фондові ринки світу лихоманило на тлі боргових проблем США і єврозони, акції банку втратили близько 15%, і 7,6-відсотковий пакет подешевшав приблизно на 1 млрд доларів.
На думку Ольги Бєлєнької, "продавати пакет вартістю близько 6 млрд доларів на падаючому ринку і без видимої необхідності навряд чи було б професійно".
У разі подальшого погіршення ринкової ситуації ми можемо побачити відстрочку приватизації на кілька місяців або навіть до 2012 року, прогнозує Максим Кошелєв.
Цю точку зору поділяє і старший аналітик ІК "Фінам" Костянтин Романов: "у зв'язку з негативною ринковою кон'юнктурою продаж державного пакета акцій Сбербанку може бути відкладено на перше півріччя 2012 року".
Провідний аналітик з фінансового сектору ІК "Арбат Капітал" Михайло Завараєв нагадує, що під час кризи 2008 року акції Сбербанку впали приблизно за 14 місяців з рівня 100 рублів до 14. "Через ті ж 14 місяців акції цього ж банку коштували близько 90 рублів", - говорить він. Експерт впевнений, що при найгіршому розвитку сценарію світової фінансової кризи банкрутства Сбербанку ніхто не допустить.
"Недопущення банкрутства Сбербанку - це стратегічне питання для держави. Так питання не стояло навіть у 1998 році, коли Росія оголосила суверенний дефолт", - погоджується Ольга Бєлєнька.
Аналітики дають рекомендацію інвесторам купувати акції Сбербанку. Цільова ціна акцій, на думку Ольги Бєлєнької, - 4,5 долара (приблизно 135 рублів). Костянтин Романов вважає, що 12-місячна цільова ціна однієї звичайної акції Сбербанку становить 5,18 доларів (тобто близько 155 рублів), а потенціал зростання у паперів - 75%.
В кінці торговельної сесії 18 серпня акції Сбербанку коштували 81,90 рублів, втративши за день торгів майже 6% вартості.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас