Частка соцвиплат в країнах СНД варіюється від 2,9 до 13,3 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка соцвиплат в країнах СНД варіюється від 2,9 до 13,3

Казна та Політика
131
Частка соціальних виплат в країнах СНД варіюється від 2,9% (Таджикистан) до 13,3% (Україна).
Про це йдеться в огляді макроекономіки, підготовленому аналітичним управлінням Євразійського банку розвитку (ЄАБР).
За інформацією аналітиків, найбільші соціальні видатки (вище 15%) несуть уряду Білорусі, України та Росії. Найменша частка (10% і нижче) соціальних витрат спостерігається в Таджикистані, Киргизстані, Казахстані та Вірменії. Близько 4% ВВП витрачають на охорону здоров'я держави Росії, Білорусі та України. Примітно, що уряду Киргизстану і України витрачають більше 5% ВВП на освіту. Білорусь і Україна лідирують у сфері витрат у сфері соціального захисту, відзначають аналітики ЄАБР.
Як відзначають аналітики, оскільки однією з головних функцій держави є перерозподіл доходу в економіці, економічна теорія серед різних факторів розглядає показник нерівності як один з визначальних чинників рівня соціальних витрат у державному бюджеті. Судячи з коефіцієнту Gini (чим вищий індекс, тим більший розрив між багатими і бідними) більшість економік СНД в 2001-2008 роках входили в межі середнього показника нерівності (29-31). В Росії, Киргизстані і Таджикистані цей показник зріс і був трохи вище середнього. Україну і Білорусь можна віднести до країн з більш низьким показником нерівності. Для порівняння: коефіцієнт Gini у Швеції та Японії варіюється близько 25, а в Китаї і Бразилії перевищує 45.
Таким чином, йдеться в огляді, високу частку соціальних видатків у найбагатшій економіці СНД - в Росії - певною мірою можна пояснити зростанням розриву в доходах між багатими і бідними. У той же час, низьку частку соціальних виплат в Киргизстані і Таджикистані можна також пояснити високим рівнем (і зростанням) нерівності (обидві країни належать до економік з низьким рівнем доходу). У цьому сенсі Казахстан менш показовий: показник Gini практично не змінився, а соціальні витрати порівняно невисокі.
Звичайно, стверджують аналітики, не можна применшувати значущість безлічі інших детермінант державних витрат, серед яких можна виділити зростання ВВП, інфляцію, демографічні процеси. Сама система перерозподілу доходів та її ефективність також є важливими факторами, що визначають розмір соціальних виплат у державному бюджеті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас