Юристи: Визнання провини Тимошенко - не підстава для перегляду контрактів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи: Визнання провини Тимошенко - не підстава для перегляду контрактів

Казна та Політика
329
Визнання Юлії Тимошенко винною у перевищенні службових повноважень при проведенні українсько-російських газових переговорів в 2009 році не буде правовою підставою для перегляду контрактів "Нафтогазу" і "Газпрому", вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.
"Чинність контракту залежить від повноважень особи, яка підписала його від імені сторони контракту. Оскільки стороною за контрактом є юридична особа НАК "Нафтогаз" і контракт був підписаний керівником цієї юридичної особи, малоймовірно, що якийсь результат кримінальної справи проти Юлії Тимошенко вплине на чинність контракту", - сказав керуючий партнер міжнародної юридичної групи Astapov Lawyers Андрій Астапов.
За його словами, повноваження глави "Нафтогазу" на підписання контракту могли бути обмежені тільки статутом або іншими внутрішніми документами компанії.
"Оскільки контракт згодом виконувався НАК "Нафтогаз" і його чинність не оскаржувалася даною особою, подібні дії будуть кваліфікуватися як подальше схвалення укладення контракту керівником, який міг і не мати повноважень на укладання контракту", - підкреслив Астапов.
Партнер, директор судового департаменту АТ "АФ "АКТІО" Ольга Просянюк допустила, що визнати недійсними контракти можна, довівши, що вони підписані "під впливом тяжких обставин і на дуже невигідних умовах (з огляду на ціну на газ) для держави" .
"При цьому варто зазначити, що ми розглядаємо питання щодо підстав визнання недійсними контрактів з точки зору матеріального права України. Разом з тим, газові контракти можуть містити арбітражні застереження, в яких зазначено застосовується до даних правовідносин право (наприклад, право Російської Федерації), а також суд, компетентний розглядати спори між сторонами", - сказала Просянюк.
При цьому, на її думку, перш ніж ініціювати судові процедури з метою визнання газових контрактів недійсними, треба подумати, "чи не перехитрить Україна сама себе, оскільки, як відомо, інші європейські держави здійснюють закупівлю газу за вищими цінами".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас