На закупівлю медикаментів у 2011 р. МОЗ витратить 1,9 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На закупівлю медикаментів у 2011 р. МОЗ витратить 1,9 млрд грн

Казна та Політика
118
З держбюджету на 2011 р. на закупівлю витратних матеріалів і медикаментів виділено 1,9 млрд грн. Про це на прес-конференції повідомила перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко, передає кореспондент РБК-Україна.
"На сьогоднішній день Кабінетом міністрів, відповідно до закону про державний бюджет виділено на закупівлю понад 1 млрд 900 тис. грн, за які безпосередньо будуть закуповуватися за різними програмами витратні матеріали (медичного призначення) і медикаменти. На поточний момент Міністерством охорони здоров'я проведено 16% договорів, тобто ми вже чекаємо поставки, частково деякі медикаменти вже пішли по регіонах", - заявила Моїсеєнко.
За словами Раїси Моїсеєнко, міністерство охорони здоров'я покриває від 7% до 80% потреби в закупівлі медикаментів. "Міністерство охорони здоров'я практично жодного року не мало можливості закупити на 100% потреби будь-яких медикаментів... Ми закуповуємо, по суті, від 7% до 70-80% потреби в залежності від групи препаратів", - сказала Моїсеєнко.
Також Кабінет міністрів України доручив виділити 60 млн грн з резервного фонду Міністерству надзвичайних ситуацій (МНС) на закупівлю медикаментів в разі надзвичайних ситуацій. "Кабмін доручив МНС виділити 60 млн грн з резервного фонду на закупівлю медикаментів, що дозволить в рамках надзвичайної ситуації закуповувати препарати безпосередньо у виробника. Це дозволяється виключно у разі надзвичайної ситуації, для того, щоб у терміновому порядку можна було завезти медикаменти на територію України" , - заявила Мойсеєнко.
Вона зазначила, що це ніяк не вплине на структуру і систему проведення торгів Міністерством охорони здоров'я в законодавчому полі.
Втім, навіть при виділених держбюджетом коштах, ліки можуть і не доходити до хворих. Раніше Кабмін виділив 50 млн грн з резервного фонду на закупівлю ліків для хворих на гемофілію. Однак ці закупівлі, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, МОЗ провалив. "Ніяких кивань на процедури, жодних виправдань не приймається. Вісім місяців хворі без ліків. Міністерство охорони здоров'я не впоралося зі своїми обов'язками. Виходу із ситуації не запропонувало, зате створило в країні практично надзвичайний стан", - заявив прем'єр-міністр. Він підкреслив, що необхідне фінансування для закупівлі ліків державою було виділено повністю. За його словами, МОЗ не були закуплені навіть ліки хворим на гемофілію.
Виникає ще один аспект ефективності витрати держкоштів. У 2010 році МОЗ закупило імпортних медпрепаратів на 800 млн. грн, але їх аналоги виробляються в Україні, а їх вартість у два рази нижча.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас